Αγία Πετρούπολη


Αγία Πετρούπολη
Η Αγία Πετρούπολη είναι γνωστή και ως η «Βενετία του Βορρά», λόγω των ευθύγραμμων καναλιών που περνάνε ανάμεσα στα παλάτια. Κατόρθωσε να δραπετεύσει από τις αρχιτεκτονικές εισβολές του Σταλινισμού και τα μεγαλοπρεπή λείψανά της από τις εποχές των τσάρων είναι ουσιαστικά άθικτα. Περιτριγυρισμένη από τα νησιά και τον κυματώδη ποταμό Νέβα, η πόλη είναι ένα γεωμετρικό πεδίο της κομψότητας.

Η Αγία Πετρούπολη είναι καταπληκτική πόλη, μυθική και εφιαλτική επιπλέει στο διαφανές φως. Οι βαριές αυτοκρατορικές πολυτέλειές της, η λογοτεχνική κληρονομιά και η καλλιτεχνική γενναιοδωρία ενισχύονται από την ξεχαρβαλωμένη γοητεία της, μια θρυμματιμένη φθορά που μετριάζει τις λευκόχρυσες υπερβολές των Τσάρων της.

Έκταση: 600 τετρ. Χλμ.
Χώρα: Ρωσία
Κωδικός κλήσης: 812  
Προσανατολιζόμενοι
Η Αγία Πετρούπολη χτήστικε σαν μια μεγάλη σκάλα, με σκοπο τα παλάτια και οι λεωφόροι να μπορούν να αντικρίζονται από μακρυά, και όμορφη συμμετρία που αντιπροσωπεύει όλο το σύνολο. Η πόλη εξαπλώνεται και γύρω από τις εκβολές του ποταμού Νεβά, έως τις ακτές της Βαλτικής θάλασσας. Η Νεβά χωρίζει την πόλη σε βόρειο, ανατολικό και νότιο τομείς. Η περιοχή που εξαπλώνεται πίσω από το Χειμερινό Παλάτι και το Ναυαρχείο στη νότια ακτή είναι η καρδιά της πόλης, και το Νέβσκι Προσπέκτ είναι η κύρια αρτηρία της. Αυτή η κεντρική περιοχή είναι όνειρο για μια βόλτα με τα πόδια, καθώς οι γέφυρες, οι ακτές και τα κομψά κτήρια παρατηρούνται καλύτερα από εδώ.

Η βόρεια πλευρά της πόλης έχει τρεις κύριες περιοχές. Η πιό δυτική είναι το νησί «Βασιλεύσκι» στο ανατολικό μέρος του οποίου στέκονται πολλά από τα πρώτα κτήρια της πόλης. Η περιοχή στη μέση είναι το «Πέτρογκραντ», μια συστάδα από νησάκια των οποίων το νότιο άκρο χαρακτηρίζεται από ψηλό χρυσό βέλος του Καθεδρικού Ναού των Αγ. Πέτρου & Αγ. Παύλου. Αυτό είναι το σημείο απ’ όπου ξεκίνησε η πόλη. Το τρίτο, ανατολικό τμήμα, είναι η περιοχή του Βίμποργκ, που χωρίζεται από την πλευρά του «Πέτρογκραντ» με το κανάλι Μπολσάϊα Νέβκα και εξαπλώνεται ανατολικά κατά μήκος της βόρειας ακτής του Νεβά.
 
Πότε να πάτε
Η Αγία Πετρούπολη είναι ένας προορισμός κατάλληλος για όλες τις εποχές του χρόνου. Το βόρειο γεωγραφικό πλάτος της πόλης σημαίνει τις μακριές ημέρες το καλοκαίρι και τις μακριές νύχτες το χειμώνα. Το χειμώνα, τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά αξιοθέατα είναι λιγότερο συσσωρευμένα και, ενώ μερικοί περιγράφουν τον καιρό μόνο ως "σκοτάδι", για άλλους υπάρχει μια μαγία στον χειμερινό ουρανό. Και ενώ οι «λευκές νύχτες» του θερινού ηλιοστασίου είναι αναμφήβολα όμορφες, μερικοί άνθρωποι μπερδεύονται αφού κοιτάζουν έξω από το παράθυρο και νομίζουν ότι είναι περίπου 8 το βράδυ, ενώ στην πραγματικότητα είναι 3 τα ξημερώματα.

Το κλίμα της Αγίας Πετρούπολης είναι πολύ ηπιότερο από αυτό που θα περίμενε κανείς δεδομένου το ακραίο βόρειο γεωγραφικό πλάτος στο οποίο βρίσκεται. Μεσαίες θερμοκρασίες είναι -8°C τον Ιανουάριο, ίσως μια πραγματικά κρύα ημέρα το θερμόμετρο να κατέβει έως -15°C. Είναι πόλη των ανέμων και σε μερικές περιοχές οι ψύχροι άνεμοι είναι αρκετά άγριοι, έτσι φέρτε μαζί σας ένα καλό θερμό καπέλο και ένα κασκόλ. Το καλοκαίρι είναι δροσερό και περνάει αρκετά μακριά μεταβατική περίοδο μέχρι να καλοκαιριάσει πραγματικά: το χιόνι στα τέλη Απριλίου δεν είναι ασυνήθιστο και ο θερμός καιρός δεν αρχίζει πραγματικά μέχρι την περίοδο μεταξύ του Ιουνίου και του Αυγούστου, όταν οι θερμοκρασίες φθάνουν σε 20°C. Κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών η πόλη είναι γεμάτη από τους ξένους και ρώσους τουρίστες.
 
Εκδηλώσεις
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 ημερών του Ιουνίου, όταν η μέρα δεν τελειώνει ποτέ, πολλοί κάτοικοι της Αγ. Πετρούπολης ξεχύνονται στους δρόμους για να γιορτάσουν τις «Λευκές Νύχτες», ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Τότε διοργανώνεται και το Φεστιβάλ χορού «Λευκές Νύχτες» με τις εκδηλώσεις να κυμαίνονται από τους λαϊκούς χορούς έως το μπαλέτο, αλλά η ίδια η σχολή μπαλέτου «Κίροβ» δεν συμμετάσχει, συνήθως συμμετέχουν οι σπουδαστές της.

Εορτασμοί κατά τη διάρκεια του «Ρωσικού Χειμερινού Φεστιβάλ», 25 Δεκεμβρίου έως τις 5 Ιανουαρίου, και του «Αντίο Ρωσικός Χειμώνας», διαρκούν από τα τέλη Φεβρουάριου μέχρι τις αρχές του Μαρτίου, κάνουν άνω κάτω όλη την πόλη, με τις βόλτες πάνω σε «τρόϊκα» (έλκηθρο με 3 άλογα), παραδοσιακούς χωρούς και αρκούδες-ηθοποιούς. Λιγότερο γνωστές είναι οι «Μουσικές Συναντήσεις των Χριστουγέννων σε βόρεια Παλμίρα» είναι ένα μουσικό φεστιβάλ που κρατάει κατά τη διάρκεια της εβδομάδας πριν από τα Χριστούγεννα. Η «Μουσική Άνοιξη της Αγίας Πετρούπολης» είναι ένα διεθνές φεστιβάλ κλασσικής μουσικής που γίνεται τον Απρίλιο ή τον Μάιο, και το διεθνές φεστιβάλ τζαζ στα μέσα Νοεμβρίου. «Οσέννιε Ρίτμι» (Φθινοπωρινοί Ρυθμοί), δημιουργείται γύρω από τις λέσχες τζαζ της Αγίας Πετρούπολης.
 
Αξιοθέατα
Μουσείο Διακοσμητικής & Εφαρμοσμένης Τέχνης
Αυτή η θαυμάσια συλλογή ξεκίνης το 1878 από τον βαρώνο Stieglitz, ο οποίος ήθελε να περιβάλλει τους σπουδαστές του σχολείου τεχνικού σχεδίου του με τα εμπνευσμένα έργα τέχνης. Μεταξύ 1885 και 1889 το κτήριο δημιουργήθηκε από τον αρχιτέκτονα Messmacher και κάθε δωμάτιο διακοσμήθηκε με μοναδικό στιλ. Δυστυχώς ένα μεγάλο μέρος αυτής της συλλογής καταστράφηκε όταν το σχολείο έκλεισαν μετά από επανάσταση, αλλά οι εργασίες ανακαίνισης συνεχίζονται σήμερα. Τα αντικείμενα που παρουσιάζονται είναι συναρπαστικά, από μεσαιωνικά χειροποίητα έπιπλα μέχρι μια πολύ σπάνια συλλογή των ρωσικών κεραμωμένων σομπών, και εργασίες από τους σπουδαστές της σχολής. Μην χάσετε το δωμάτιο «Τέρεμ», διακοσμημένος σε στιλ του μεσαιωνικού παλατιού του Κρεμλίνου της Μόσχας.

Νέβσκι Προσπέκτ (Λεωφόρος της Νεβά)
Η διάσημη παράκτια λεωφόρος του ποταμού Νεβά είναι τα «Ηλίσια Πεδία» της Αγίας Πετρούπολης, η οποία κατευθύνεται δυτικά 4χλμ, από το Ναυαρχείο μέχρι το μοναστήρι του Αλεξάνδρου Νέβσκι στις εκβολές του Νέβα. Είναι ευθυγραμμισμένο με τα κομψά κτήρια και συντονισμένο με τους ανθρώπους - μια καλή θέση για να πάρει νιώσει κανείς τον σφυγμό της πόλης, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των λευκών νυχτών θερινού ηλιοστάσιου. Η λίστα με τα ονόματα διασήμων πρώην κατοίκων που έζησαν σε αυτήν τη διάσημη λεωφόρο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τους: Γκόγκολ, Τσαϊκόβσκι, Τουργκένεβ, Νιντζίνσκι, Ρίμσκι-Κόρσακοβ και τον Ντοστοέβσκι.

Τα αξιοθέατα που θα δείτε περιλαμβάνουν τον Καθεδρικό Ναό της Καζάν με πολυάριθμες κολόνες του (φιλοξενεί το Μουσείο της Θρησκείας), ακριβώς απέναντι από τον Καθεδρικό Ναό θα δείτε τις πρώην εγκαταστάσεις Art Nouveau της επιχείρησης ραπτο-μηχανών Ζίνγκερ (τώρα είναι βιβλιοπωλείο), το πολυκατάστημα «Γκοστίνι Ντβορ» και την τεράστια πλατεία που εξουσιάζεται από το άγαλμα της Μεγάλης Αικατερίνης να περιβάλλεται από τους πολυάριθμους εραστές της. Επίσης επισκεφθείτε το παλάτι των Στρογκάνοφ, χτισμένο από τον διάσημο ιταλό αρχιτέκτονα Ραστρέλλι για την οικογένεια Στρογκάνοφ (ναι, ο αρχιμάγειράς τους έφηυρε το φιλέτο Στρογκάνοφ). Το κτίριου του παλατιού τώρα φιλοξενεί το Ρωσικό Μουσείο. Αξίζει να δείτε και το κόκκινο παλάτι Μπελοζέρσκι-Μπελοζέρσκι, σπίτι του Κομμουνιστικού Κόμματος έως το 1991 και τώρα του Ιστορικού Μουσείου των κέρινων ομοιομάτων. Τα καταστήματα κατά μήκος της λεωφόρου κυμαίνονται από τα παλάτια του 19ου αιώνα ως τα πολυάριθμα κτίρια Art Nouveau και Art Deco.

Πλατεία των Παλατιών
Για 200 χρόνια η απέραντη ρωσική αυτοκρατορία κυβερνήθηκε από αυτό το τετράγωνο μισού χιλιομέτρου στην καρδιά της Αγίας Πετρούπολης. Αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες πλατείες της Ευρώπης, ευθυγραμμισμένη με τα ζωηρόχρωμα όμως κομψά οικοδομήματα και διαστιγμένη με τα μνημεία που τιμούν την μνήμη της νίκης της Ρωσίας κατά του Ναπολέοντα. Έγινε μάρτυρας της Αιματηρής Κυριακής το 1905, της μπολσεβικικής αρπαγής της εξουσίας το 1917, και ολονύκτια διαμαρτυρία εις το όνομα της δημοκρατίας κατά τη διάρκεια την απόπειρα πραξικοπίματος του 1991.

Η πλατεία κυριαρχείται από την φαντασία του πράσινου, λευκού και χρυσού στυλ Ροκοκό του Χειμερινού Παλατιού, την κατοικία των Τσάρων από το 1762 έως το 1917 και του μεγαλύτερου μέρους του διάσημου Κρατικού Μουσείου «Ερμιτάζ». Στις παλαιές γκρίζες ημέρες οι επισκέπτες της πόλης έρχονταν εδώ μόνο για το μουσείο και ακόμη και σήμερα θα μπορούσε πιθανώς να φάει επάνω από μια εβδομάδα του πολύτιμου χρόνου σας για να δείτε όλα τα αμύθιτης αξίας εκθέματά του. Το συγκρότημα των κτηρίων έχει μέγεθος μιας μικρής πόλης - ένας χάρτης και μια πυξίδα είναι απόλυτα εργαλεία πρώτης ανάγκης. Τέσσερα συνδεμένα κτήρια στις όχθεων του ποταμού - το Χειμερινό Παλάτι, τα μικρά και μεγάλα κτήρια καθώς και το θέατρο «Ερμιτάζ» - φιλοξενούν μια απέραντη συλλογή της δυτικής ευρωπαϊκής τέχνης, με αρκετούς πολυελαίους και πέρα από κάθε άλλη κορυφαία εσωτερική διακόσμιση, τα κοσμήματα και θησαυροί των Τσάρων θα σας κάνουν να ζαλιστείτε για μέρες. Το μεγαύτερο μέρος της συλλογής χρονολογείται από τις πολιτιστικά υψωμένες ημέρες της Μεγάλης Αικατερίνης, και πολλά εκθέματα αποκτίθηκαν όταν άρχισε να εξασθενίζει η δύναμη του Ναπολέοντα.

Δίπλα στο Χειμερινό Παλάτι είναι το κατακόρυφο επιχρυσωμένο βέλος του Ναυαρχείου - ένα καλό σημείο για να προσανατολίζεστε. Αυτό το κλασσικό κτήριο αυτοκρατορικού ύφους στεγάζει ένα ναυτικό κολλέγιο και είναι γεμάτο από τα αγάλματα των αγγέλων, άλλα μεγάλου μεγέθους αγάλματα και συντριβάνια. Στα τέλη του 2000 εδώ έγιναν οι κηδίες των πρώην πτυχιούχων του κολλεγίου που πέθαναν στο τραγικά βυθισμένο υποβρύχιο «Κουρσκ».

Το φρούριο του Πέτρου και Παύλου
Το μικροσκοπικό νήσος «Ζάιατσι» περιέχει το παλαιότερο κτήριο στην πόλη – το φρούριο των Πέτρου και Παύλου. Χτίστηκε το 1703 όταν ο Πέτρος ο Μέγας σε μια καμπίνα του παρατηρούσε την χρυσή εμβρυική του πόλη να δημιουργείται (η καμπίνα συντηρείται ως μουσείο). Το φρούριο κτίστικε σύμφωνα τα δικά του σχέδια. Ο αρχικός σκοπός του ήταν να υπερασπίσει το έδαφος που αποκτήθηκε πρόσφατα από τους Σουηδούς. Εντούτοις, η κύρια χρήση του μέχρι το 1917 ήταν ως πολιτική φυλακή και ο πρώτος τρόφιμος ήταν ο γιος του Πέτρου, ο Αλέξης (ο Πέτρος ο ίδιος επόπτευε τα βασανιστήρια του γιου του). Άλλοι διάσημοι κρατούμενοι ήταν ο Ντοστοέβσκι, Γκόρκυ, Τρότσκυ και ο μεγαλύτερος αδερφός του Λένιν, ο Αλέξανδρος.

Ο Καθεδρικός Ναός, παρ’ όλο που είναι πού απλό στο εξωτερικό του, έχει ένα θαυμάσιο μπαρόκ εσωτερικό. Οι περισσότεροι από τους κυβερνήτες της δυναστείας των Ρομάνοβ της Ρωσίας είναι θαμμένοι εδώ. Μεταξύ του Καθεδρικού Ναού και τους κοιτώνες ανώτατων αξιοματικών βρίσκεται ένα παράξενα καθορισμένο άγαλμα του Μέγα Πέτρου. Το τρίψιμο του δεξιού του δείκτη λένε πως φέρνει καλή τύχη.

Το Μουσείο «Διαμέρισμα Πούσκιν»
Ο Πούσκιν πέθανε σε αυτό το σπίτι δίπλα στον ποταμό Μόϊκα το 1837, μετά από μια μονομαχία με τον γάλλο τυχοδιώκτη τον βαρώνο Ντ’Αντές, που δημόσια κινηγούσε την όμορφη σύζυγο του Πούσκιν, την Ναταλία. Η υπόθεση ήταν ευρέως γνωστή ως στημένη από τον Τσάρο Νικόλαο Α’, ο οποίος αντιπαθούσε τις ριζικές απόψεις του διάσημου ποιητή – και είναι ο ίδιος, όπως λένε οι φήμες, που πραγματικά κινηγούσε την Ναταλία. Το μουσείο περιλαμβάνει μια ρωσσόγλωσση ξενάγηση (οι ξεναγήσεις στην Αγγλική γλώσσα μπορούν να τακτοποιηθούν εκ των προτέρων). Το διαμέρισμα έχει τακτοποιηθεί για να φένεται ακριβώς όπως ήταν στις τελευταίες ημέρες του ποιητή. Για να νοιώσετε την ατμόσφαιρα, τα εκθέματα περιλαμβάνουν την μάσκα του θανάτου του, μερικές τρίχες του και το γιλέκο φορούσε όταν πέθανε.

Το Ρωσικό Μουσείο
Συχνά αγνοείται από τους επισκέπτες υπέρ του Ερμητάζ. Το εκτενές «Ρωσικό Μουσείο» πρέπει να το δει καθένας τον όποιον ενδιαφέρει η ρωσική τέχνη και ο πολιτισμός. Στεγάζεται στο πρώην παλάτι Μιχαήλοβσκι, που σχεδιάστηκε από τον Κάρλο Ρόσσι και χτίστηκε το 1819-25 για το μεγάλο δούκα Μιχαήλ (τον αδελφό του Τσάρου Αλέξανδρου Α’ και Νικόλαου Α’) ως αποζημίωση για να μην ζητήσει δικαιώματα του θρόνου. Το μουσείο ιδρύθηκε το 1895 από τον Νικόλαο Β’ και άνοιξε τρία χρόνια αργότερα. Η πιό εντυπωσιακή θέα του κτηρίου προβάλεται κατά την διάρκεια ενός βραδινού περίπατου στους όμορφους κήπους Μιχαήλοβσκι, που βρίσκονται πίσω από το παλάτι. Την νύχτα, το φωτισμένο παλάτι είναι ένα τέλειο σκηνικό για τις ρομαντικές συναντήσεις.

Καθεδρικός Ναός του Σιρ Ισαάκ
Ο απέραντος χρυσός θόλος που κυριαρχεί στον ορίζοντα της Αγίας Πετρούπολης είναι ο καθεδρικός ναός του Σιρ Ισαάκ, το τελευταίο νεοκλασσικό κτήριο που χτίστηκε στην πόλη. Ο γάλλος σχεδιαστής Ρικάρδος Μοντφεράντ ξεκίνησε τις εργασίες με πολύ γρήγορους ρυθμούς το 1818, αλλά η κατασκευή τελικά πήρε τόσο πολύ χρόνο (ο Καθεδρικός Ναός δεν ολοκληρώθηκε πριν από 1858) που ο Νικόλαος Α’ ήταν σε θέση να επεκτείνει τα αρχικά σχέδια για να προσθέση ακόμη περισσότερη χλιδή και πολυτέλεια. Ο γρανίτης παραγγέλθηκε από τη Φινλανδία (και παραδόθηκε στα ειδικά ναυπηγημένα σκάφη και τρένα), 100 κιλά του χρυσού φύλλου χρησιμοποιήθηκαν για το θόλο και το τελικό αποτέλεσμα - ένα γενναιόδωρο εσωτερικό από μάρμαρο και το μωσαϊκό, που επιβάλλεται να το δείτε. Μπορείτε να ανεβείτε στο ύψος 43 μέτρων για να απολαύσετε την συναρπαστική θέα της πόλης.

Θερινός Κήπος
Ανάμεσα στο Πεδίο του Άρεως και του ποταμού Φοντάνκα, βρίσκεται το καλύτερο και παλαιότερο πάρκο της Αγίας Πετρούπολης. Σχεδιασμένο για τον Πέτρο τον Μέγα με τα συντριβάνια πηγές, περίπτερα και ένα γεωμετρικό σχέδιο για να μοιάσει με το πάρκο στις Βερσαλλίες, έγινε σημείο περιπάτου για τις κυρίες (και τους κυρίους) 19ου αιώνα με πολύ ελεύθερο χρόνο διαθέσιμο. Αν και αλλαγμένο τώρα, η αρχική του κομψότητά παραμένει.
Το κομψό, διόροφο θερινό παλάτι, στη βορειοανατολική γωνία του πάρκου, ήταν το πρώτο παλάτι της Αγίας Πετρούπολης, χτισμένο για τον Πέτρο το 1704-14, και τώρα είναι ανοικτό στο κοινό. Οι μικρές φρεσκογραφίες γύρω από τους τοίχους απεικονίζουν τις ρωσικές ναυτικές νίκες, και πολλά δωμάτια περιέχουν τις επιπλώσεις των αρχών 18ου αιώνα.
Χάρι στον Παύλο Α’, γιο της Μεγάλης Αικατερίνης, το μαγικό ξύλινο παλάτι που χτίστηκε για την αυτοκράτειρα Ελίσαβετ στο νότο του πάρκου κατεδαφίστηκε για να χτηστεί στην θέση του ένα νέο ογκώδη Κάστρο των Μηχανικών. Κρίμα που πρόλαβε να περάσει εκεί μόνο 40 μέρες πρίν δολοφονειθεί. Μία από τις πτέρυγες τώρα ανήκει στο Ρωσικό Μουσείο, και φιλοξενεί περιστασιακές εκθέσεις.

Νήσος Βασιλεύσκι
Το μεγαλύτερο νησί της Αγίας Πετρούπολης, το «Βασιλεύσκι» βρίσκεται σφηνωμένο στο δέλτα του Νεβά. Τα κύρια αξιοθέατα είναι συγκεντρωμένα στην ανατολική του "μύτη", ακριβώς απέναντι από από το Ναυαρχείο. Περιλαμβάνουν τα παραθαλάσσια κτήρια, το πανεπιστήμιο της πόλης, ένα σύμπλεγμα των μουσείων, και προσφέρει μερικές από τις καλύτερες θέες της πόλης.
Τα μουσεία περιλαμβάνουν το Κεντρικό Ναυτικό Μουσείο, Μουσείο της Ζωολογίας, Μουσείο της Ανθρωπολογίας & της Εθνογραφίας ή «Κουνστκάμμερ» (με την ανατριχιαστική συλλογή του από γενετικά φρηκιά) και την Ακαδημία των Τεχνών. Το Γεωλογικό Μουσείο φιλοξενεί έναν χάρτη της Σοβιετικής Ένωσης μεγέθους πάνω από 26 τετραγωνικά μέτρα και φτιαγμένο εξ’ ολοκλήρου από πανάκριβους πολύτιμους λίθους συμπεριλαμβανομένων των αμέθυστων, διαμαντιών και ρουμπινιών. Εκεί βρίσκεται και το Μουσείο των Ονείρων του Ζίγκμουντ Φρόϊντ, ένα μοναδικό και καινοτόμο έκθεμα που στεγάζεται από το Ψυχαναλυτικό Ίδρυμα και είναι ότι πρέπει για τους ονειροπόλους και τους τοξικομανείς.
 
Έξω από τα συνηθισμένα
Τα Νησιά Κίροβσκι
Τα νησιά που βρίσκονται έξω από το δέλτα του ποταμού, στα βόρεια του κέντρου, καλούνται συλλογικά «Νησιά Κίροβσκι», και περιλαμβάνουν «Κάμμενι», «Γιελάγκιν» και Κρεστόβσκι. Τα νησιά αρχικά είχαν την συμπάθεια των δικαστηρίων και αργότερα αναπτύχθηκαν σαν κομψές παιδικές χαρές. Το Παλάτι Γιελάγκιν, χτισμένο από τον Ρόσσι για τη σύζυγο του Αλεξάνδρου Α’, την Μαρία Έμπρες, είναι ανοικτό για το κοινό. Σήμερα τα νησιά είναι τόπος συναντήσεως για τα πικνίκ. Τα εξωχικά μέγαρα, τα κανάλια κωπηλασίας, τα δρομάκια για τους ποδηλάτες και ένα πάρκο με παραλίες ανακατεύονται με τα σπίτια των πλουσίων της Αγίας Πετρούπολης.

Μνημείο των Ηρωηκών Υπερασπιστών του Λένινγκραντ
Η πολιορκία και ο αποκλεισμός του Λένινγκραντ ήταν ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και μερικοί λένε πως ήταν η ιστορία του πολέμου. Νότια της πόλης και μόλις 9 χλμ μακριά από το μέτωπο, αυτό το εντυπωσιακό σύνολο χάλκινων αγαλμάτων πάνω σε έναν οβελίσκο ύψους 48 μέτρων, είναι ένας φόρος τιμής στους Ρώσους που νίκησαν τους Ναζί εισβολείς. Η υπόγεια έκθεση είναι τόσο μυστηριώδης όσο και πληροφοριακή, με έναν τεράστιο χάρτη των πρώτων γραμμών, περιπτώσεις που χαρακτηρίζουν τα στοιχεία της πολιορκίας, λεπτομέρειες των γεγονότων που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της πολιορκίας, και ντοκημαντέρ. Οι λαμπτήρες χαλκού, η βασανιστική μουσική και ο ήχος του γραμμόφωνου (ο μόνος ήχος που άκουγαν οι κάτοικοι του Λένινγκραντ στα ραδιόφωνά τους σε όλο τον πόλεμο, εκτός από τις έκτακτες ανακοινώσεις) δημιουργούν μια σκοτεινή και αντανακλαστική διάθεση.

Πετροντβορέτς
Οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί ηγέτες είχαν τουλάχιστον μια απομίμηση των Βερσαλλίων, και ο Μεγάλος ο Πέτρος δεν ήταν καμία εξαίρεση. Έχτισε μια σειρά από παλάτια σε μια όμορφη περιοχή, 30χλμ δυτικά της Αγίας Πετρούπολης, όλο το σύνολο είναι γνωστό ως Πετροντβορέτς (Τα παλάτια του Πέτρου). Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι Γερμανοί κατέλαβαν και κατέστρεψαν αυτήν την κληρονομιά των Τσάρων, αλλά οι πιο πρόσφατοι ιστορικοί δηλώνουν ότι όλο το μέρος υπέστη την μεγαλύτερη ζημιά από τους βομβαρδισμούς των Σοβιετικών στις επιδρομές το Δεκέμβριο του 1941 και Ιανουάριο του 1942 (ο Στάλιν ήθελε να καταστρέψει τα σχέδια του Χίτλερ να οργανώσει ένα μεγάλο νικητληριο πάρτυ εκεί). Αυτό που θα δείτε σήμερα είναι κατά ένα μεγάλο μέρος μια αναδημιουργία από τις φωτογραφίες, σχέδια και περιγραφές.

Τα συντριβάνια παίζουν έναν πολύ μεγάλο ρόλο στην εξήγηση της εντυπωσιακής γοητείας του Πετροντβορέτς. Η μεγάλη λεωφόρος καταρρακτών & ύδατος είναι ένα σύνολο των συντριβανιών και των καναλιών που κατασκευάστηκαν εν μέρει από τον ίδιο τον Πέτρο. Άλλα τμήματα του Πετροντβορέτς περιλαμβάνουν το μεγάλο παλάτι, διευρυμένο από τον Ραστρέλι για την αυτοκράτειρα Ελισάβετ και αργότερα αναδιαμορφωμένο από την Μεγάλη Αικατερίνη. Οι αιωρούμενοι πολυέλαιοι και τα έργα ζωγραφικής είναι πρωτότυπα, ευτυχώς τους κατέβασαν πρωτού φθάσουν οι Γερμανοί. Η πρώτη βίλα του Πέτρου, «Μονπλασέρ», έχει τις φωτεινές και αερώδεις στοές που βλέπουν τη θάλασσα - είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί ήταν το αγαπημένο του μέρος για ξεξούραση και χαλάρωση. Οι κήποι είναι γεμάτοι με τα πανταχού παρόντα συντριβάνια, γοητευτικά περίπτερα και εξωχικά.

To Πούσκινο
Το Τσάρσκοε Σελό (το Τσάρικο Χωριό) ήταν μάρτυρας της ρόδινης εποχής κυριαρχίας και της γκρίζας εποχής της πτώσης της δυναστείας των Ρομάνοβ. Το Τσάρσκοε Σελό μετονομάστηκε αργότερα σε Πούσκινο (το Χωριό του Πούσκιν) το 1937 για να τιμήσει την μνήμη της εκατονταετίας του θανάτου του. Αρχικά δημιουργήθηκε για την αυτοκράτειρα Ελισάβετ και την Μεγάλη Αικατερίνη. Βρίσκεται 25χλμ νοτιότερα της Αγίας Πετρούπολης. Το μπαρόκ Παλάτι της Αικατερίνης αφέθηκε στις καταστροφές των Γερμανών στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, αλλά σήμερα είναι ένα αριστούργημα της αποκατάστασης. Η πρόσοψη ξεχωρίζει με τους χρυσούς της τρούλλους και γαλανόλευκη διακόσμιση, ενώ το εσωτερικό αστράφτει και λάμπει με τους καθρέφτες, πολυέλαιους και οιδηματώδη χερουβείμ. Ακριβώς βόρεια του Παλατιού της Αικατερίνης βρίσκεται το κλασσικό Παλάτι της Αλεξάνδρας. Το αγαπημένο μέρος του Νικόλαου και της Αλεξάνδρας, που ειρωνικά έγινε και η φιλακή τους όταν τέθηκαν υπό κράτηση πριν την εξορία στο Αικατερινβούτγκ. Είναι λιγότερο τουριστικό παλάτι, και έτσι το να βρίσκεται κανείς εκεί είναι πιο απολαυστικό, και τώρα είναι ανοικτό για το κοινό μετά από μια πολυετή ανακαίνιση.

Ραδιο-Τηλεοπτική Κεραία
Η ράδιο-τηλεοπτική κεραία του κέντρου αναμετάδοσης του Λένινγκραντ είναι ανοικτή στους επισκέπτες. Ο πύργος μετάδωσης με την ισχύ 50.000 Watt και ύψος 310 μέτρων προσφέρει τις άριστες απόψεις της πόλης και των περιχώρων και διαθέτει μια γέφυρα παρατήρησης στο ύψος 200 μέτρων. Ο πύργος ταλαντεύεται τις θυελλώδεις ημέρες, και μπορείτε να το νοιώσετε! Η κατασκευή του πύργου επιμελήθηκε από την εξ’ ολοκλήρου γυναικεία ομάδα.
 
Δραστηριότητες
Ξεχάστε το γυμναστήριο, οι Ρώσοι προτιμούν να χαλαρώνουν σε μία μπάνια, δωμάτιο ατμού όπου χτυπάνε ο ένας τον άλλον με πολλούς δεμένους κλαδίσκους. Εάν προτιμάτε αθλητισμό, η πόλη έχει πολλές λέσχες που μπορείτε να μπείτε. Όσον αφορά το ποδόσφαιρο, η ομάδα της Αγ. Πετρούπολης ήταν σκέτη αποτυχία στις αρχές της δεκαετίας του '90, αλλά κάτω από την ηγεσία του τεχνικού Ανατόλι Νταβίντοβ, κέρδισαν το Ρωσικό Κύπελλο του 1998, και περάσαν στην τελική φάση το 2001. Μπορείτε να τους δείτε στο γήπεδο «Πετρόβσκι». Εκείνοι που προτιμούν μικρότερες μπάλλες μπορούν να βρουν πολυάριθμα στέκια μπιλιάρδου.
 
Ιστορία
Ο Αλέξανδρος του Νόβγκοροντ νίκησε τους Σουηδούς κοντά στο Δέλτα του ποταμού Νεβά, το 1240 – κερδίζοντας έτσι τον τίτλο «Νεβσκι» (του Νεβά). «Όποιος με το σπαθί μπει στην πατρίδα, από το σπαθί θα πεθάνει!» Αυτή η θριλική φράση του Αλέξανδρου του Νέβσκι προς τους Σουηδούς αιχμαλώτους, τους οποίους τους άφησε ελεύθερους, μπήκε στην ιστορία. Η Σουηδία πήρε τον έλεγχο της περιοχής τον 17ο αιώνα. Και ήταν η μεγάλη επιθυμία του Πέτρου να συντρίνψει αυτός τον ανταγωνιστή και να γίνει τη Ρωσία μια ευρωπαϊκή δύναμη, που οδήγησε στην ίδρυση της πόλης. Στην έναρξη του Μεγάλου Βόρειου Πολέμου (1700-21) κατέλαβε τα σουηδικά φυλάκια στον Νεβά, και το 1703 ίδρυσε τον Φρούριο του Πέτρου και Παύλου σε ένα νησί στον ποταμό Νεβά μερικά χιλιόμετρα μέσα από τη θάλασσα. Μετά την μεγάλη νίκη του Πέτρου στο Πολτάβα το 1709, την πόλη που ονόμασε στο ολλανδικό ύφος, Sankt Pieter Burkh (Αγ. ΠετροΠόλη), πραγματικά άρχισε να μεγαλώνει. Τα κανάλια σκάφτηκαν για να στραγγίξουν την ελώδη νότια ακτή και το 1712 έγινε πρωτεύουσα της χώρας, αναγκάζοντας διοικητές, ευγενείς και εμπόρους να μετακινηθούν εδώ και να χτίσουν τα νέα σπίτια. Οι αγρότες συντάχθηκαν για την καταναγκαστικές εργασίες, πολλοί έχουν πεθάνει από ασθένιες. Αρχιτέκτονες και μαστόρια προσλήφθηκαν από όλες τις γωνίες της Ευρώπης. Από το θάνατο του Πέτρου το 1725, η πόλη του είχε έναν τεράστιο πληθυσμό και 90% του εξωτερικού εμπορίου της Ρωσίας πέρασε μέσω αυτής.

Οι άμεσοι διάδοχοι του Πέτρου μετακίνησαν την πρωτεύουσα πίσω στη Μόσχα αλλά η αυτοκράτειρα Άννα Ιβάνοβνα (1730-40) επέστρεψε στην Αγία Πετρούπολη. Μεταξύ το 1741 και το 1825 κάτω από την αυτοκράτειρα Ελισάβετ, την Μεγάλη Αικατερίνη και τον Αλέξανδρο Α’ έγινε κοσμοπολίτικη πόλη με ένα Βασιλικό Δικαστήριο. Αυτοί οι μονάρχες έχτισαν τη μεγάλη σειρά από παλάτια, κυβερνητικά κτήρια και εκκλησίες, τα οποία μετέτρεψαν την πόλη σε μια από τις μεγαλύτερες πρωτεύουσες της Ευρώπης.

Η απελευθέρωση των δούλων το 1861 και βιομηχανοποίηση, η οποία όξυνε στην δεκαετία 1890, έφερε ένα μεγάλο κύμα φτωχών εργαζομένων στην πόλη, οδηγώντας σε υπερπληθυσμό, κακή υγιεινή, επιδημίες και ελκώδη δυσαρέσκεια.

Η Αγία Πετρούπολη έγινε το κέντρο των απεργιών και της πολιτικής βίας και ήταν ο κόμβος της επανάστασης του 1905, που ξεκίνησε μετά την Αιματηρή Κυριακή - 9 Ιανουαρίου 1905 – όταν οι απεργοί που έκαναν πορεία για να παραδώσουν τα αιτήματά τους στον Τσάρο στο Χειμερινό Παλάτι, πυροβολίθηκαν από τον στρατό. Μέχρι το 1914, όταν ακολουθώντας το κύμα πατριοτισμού στην αρχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου όνομα της πόλης άλλαξε σε ρωσσόγλωσσο Πετρογκράντ, είχε 2 εκατομμύρια κατοίκους.

Το Πέτρογκράντ ήταν πάλι το λίκνο της επανάστασης το 1917. Και πάλι οι διαμαρτυρίες των εργαζομένων μετατράπηκαν σε γενική απεργία αυτή τη φορά όμως οι επαναστάτες ήταν ένοπλοι και ο στρατός ήταν μαζί με τους επαναστάτες και έτσι ήρθε το τέλος της μοναρχίας το Μάρτιο. Το Συμβούλιο(Σοβιέτ) του Πέτρογκραντ, εστίασε στις απαιτήσεις των εργαζομένων και των στρατιωτών, αρχίζοντας με μια συνάντηση στο παλάτι «Ταυρίντ» καθώς παράλληλα όρισε τη μεταρρυθμιστική προσωρινή κυβέρνηση της χώρας. Στο Πετρογκράντ ταξίδεψε ο Λένιν τον Απρίλιο για να οργανώσει το Μπολσεβικικό Κόμμα. Η πραγματική επανάσταση ήρθε μετά από τις καταλήψεις των Μπολσεβικών τις στρατιγικές θέσεις του Πετρογκράντ στις 24 Οκτωβρίου. Η νέα κυβέρνηση λειτούργησε από εδώ μέχρι τον Μάρτιο του 1918, όταν μετακινήθηκε προς τη Μόσχα, φοβούμενη μιας γερμανικής επίθεσης σε Πέτρογκραντ.
Η πόλη μετονομάστηκε στο Λένινγκραντ μετά από το θάνατο του Λένιν το 1924. Ήταν το κέντρο του προγράμματος εκβιομηχανοποίησης της δεκαετίας του '30 του Στάλιν και κατά το 1939 είχε 3 εκατομμύρια ανθρώπους και 11% της σοβιετικής βιομηχανικής παραγωγής. Αλλά ο Στάλιν φοβήθηκε πως αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει την βάση δύναμης των αντιπάλων του και με την δολοφονία το 1934 του τοπικού κομμουνιστικού προϊσταμένου Σεργκέϊ Κίροβ ξεκίνησε την κομμουνιστική εκκαθάριση του Κόμματος της δεκαετίας του '30.
Όταν οι Γερμανοί επιτέθηκαν στην ΕΣΣΔ τον Ιούνιο του 1941 τους πήρε μόνο δυόμιση μήνες για να φθάσουν στο Λένινγκραντ. Σαν τόπο γεννήσεως του Μπολσεβίσμ, ο Χίτλερ μίσησε το μέρος και ορκίστηκε να την εξαφανήσει από το πρόσωπο της γης. Τα στρατεύματά του πολιόρκισαν την πόλη από τον Σεπτέμβριο του 1941 μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 1944. Πολλοί άνθρωποι μεταφέρθηκαν, εν τούτοις μεταξύ 500.000 και ενός εκατομμυρίου πέθανε από τους βομβαρδισμούς, πείνα και ασθένειες. Για την σύγκριση, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο υπέστησαν περίπου 700.000 νεκρούς σε όλο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μετά από τον πόλεμο, το Λένινγκραντ αναγεννίθηκε, αν και χρειάστηκε να φτάσει στο 1960 ώστε ο πληθυσμός της να υπερβεί τα πρό-πολεμικά επίπεδα. Το 1991 η Σοβιετική Ένωση πιστοποιήθηκε επίσημα "νεκρή" και οι κάτοικοι του Λένινγκραντ ψήφισαν να μετονομάσουν την πόλη σε Αγία Πετρούπολη. Οι ξένες επενδύσεις έδωσαν στην πόλη μια ώθηση και η Αγία Πετρούπολη επανεγκαθιδρύθηκε ως παράθυρο της Ρωσίας προς τη δύση. Αλλά δεν ήταν όλοι ευτιχισμένοι, αν και οι άνθρωποι ήταν πιό ελεύθεροι και τα καταστήματα εφοδιάστηκαν, πολλοί δεν είχαν τα χρήματα για να απολαύσουν τη νέα ευημερία και το ποσοστό εγκλήματος ανέβηκε στα ύψη.

Ευτυχώς, στη νέα χιλιετία αυτά τα προβλήματα αρχίζουν να αφήνονται πίσω. Η εκλογή του Βλαντιμήρ Πούτιν στην προεδρία τον Μάρτιο του 2000 έχει ανεβάσει το πρεστίζ της πόλης (πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Αγία Πετρούπολη και αγαπά πολύ την πατρίδα του). Σήμερα ο μεγαλύτερος λιμένας της Ρωσίας είναι μια συναρπαστική πολιτιστική και διεθνής πόλη που το 2003 γιόρτασε την 300τη επέτειό της. Η σχέση της Αγ. Πετρούπολης είναι περίπου ήδια με αυτήν που έχουν η Θεσσαλονίκη με την Αθήνα. Αν η Μόσχα είναι πρωτεύουσα, η Αγ. Πετρούπολη είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα και το στολίδι της χώρας. Και τις χωρίζει περίπου ήδια απόσταση όπως και μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης (περίπου 500 χλμ).
 
Πως θα φτάσετε εκεί
Η Αγία Πετρούπολη έχει τις άμεσες αεροπορικές διασυνδέσεις τις περισσότερες σημαντικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και πολλές αερογραμμές προσφέρουν διάφορα εβδομαδιαία δρομολόγια. Ο φόρος αναχώρησης εκεί είναι γύρω στα 11$. Στο εσωτερικό, μπορείτε να πετάξετε για οπουδήποτε εσείς θέλίσετε, αλλά σε μερικές περιπτώσεις όχι καθημερινά. Μεταξύ της Αγίας Πετρούπολης και της Μόσχας υπάρχουν πολλά καθημερινά δρομολόγια.
Η Αγία Πετρούπολη έχει έναν σταθμό υπεραστικών λεωφορείων που εξυπηρετεί το Τάμπερε, Βίμποργκ, Πσκοβ, Νόβγκοροντ, Μόσχα, Νοβάια Λάντογκα, Πετροζαβόντσκ και πολλές άλλες μικρότερες πόλεις. Πολλά λεωφορεία φεύγουν επίσης από έξω από το Βαλτικό Σταθμό για τους κοντινούς και μακρινούς προορισμούς.
Οι κύριες διεθνείς σιδηροδρομικές πύλες της Αγία Πετρούπολη είναι το Ελσίνκι, το Ταλίν, η Βαρσοβία και το Βερολίνο. Η πόλη έχρι 4 σιδηροδρομικούς σταθμούς, όλοι νότια του ποταμού Νεβά, εκτός από το σταθμό της Φινλανδίας, όποιος εξυπηρετεί τα τραίνα στη γραμμή του Ελσίνκι. Ο σταθμός της Μόσχας χειρίζεται τα τραίνα από και προς τη Μόσχα, τον μακρινό Βορρά, την Κριμαία, τον Καύκασο, την Γεωργία και κεντρική Ασία. Ο σταθμός του Βίτεμπσκ εξυπηρετεί το Σμολένσκ, την Λευκορωσική Πράγα, το Κίεβο, την Οδησσό και την Μολδαβία και ο σταθμός της Βαρσοβίας καλύπτει τις βαλτικές δημοκρατίες και την Ανατολική Ευρώπη. Βαλτικός σταθμός, ακριβώς κατά μήκος του δρόμου από το σταθμό της Βαρσοβίας, είναι κυρίως για τον προαστιακό σιδηρόδρομο.
Οι ξένοι μπορούν νόμιμα να οδηγούν Ι.Χ. και δίκικλα σχεδόν σε όλες τις εθνικές της Ρωσίας. Θα πρέπει να είστε 18 ετών και να έχετε μια άδεια οδήγησης που να έχρι διεθνή ισχύ. Από την άλλη, η οδήγηση στη Ρωσία είναι αληθινά μια ανεπανάλυπτη ρωσική εμπειρία. Φτωχοί δρόμοι, η ανεπαρκής σηματοδότηση (εκτός από το κέντρο της Αγίας Πετρούπολης) και τα συχνά μπλόκα της τροχαίας στις εθνικές μπορούν να οδηγήσουν στην απογοήτευση και το φόβο. Οι μοτοσικλέτες θα υποβληθούν στη σφριγηλό έλεγχο από τους υπαλλήλους στα τελονεία και την τροχαία εθνικών οδών.
 
Περιπλανώμενοι
Τα Πούλκοβο-1 και -2, είναι αντίστοιχα εσωτερικός και διεθνής αερολιμένες που εξυπηρετούν την Αγία Πετρούπολη. Βρίσκονται 17 χλμ νοτιότερα του κέντρου της πόλης. Περίπου μισή ώρα με το ταξί και μια ώρα από τις δημόσιες συγκοινωνίες (μετρό συν το λεωφορείο).

Εν τούτοις λιγότερο μεγαλοπρεπή από αυτό της Μόσχας, το μετρό της Αγίας Πετρούπολης αφήνει πίσω του τα περισσότερα μετρό παγκοσμίως. Σπάνια θα περιμένετε περισσότερο από τρία λεπτά για έναν συρμό, και το ρολόι στο τέλος της πλατφόρμας δείχνει πόσος χρόνος παρήλθε από την αναχώρηση του τελευταίου συρμού. Η χρησιμοποίηση του μετρό είναι ο γρηγορότερος και φτηνότερος τρόπος για τις μετακινήσεις στις ευρύτερες περιοχές της πόλης.

Ο καλύτερος τρόπος για να μετακινήστε στην πόλη πάνω στην επιφάνεια της γης είναι τα λεωφορεία, τα τρόλλεϋ ή το τραμ. Κάθε ένας απαιτεί την πληρωμή ενός φθηνού «ταλόν» (εισιτήριο), τα οποία πωλούνται στα περίπτερα σε σημαντικές διασταυρώσεις, από τους πωλητές στους σταθμούς τραίνων, και συχνά σαν δεσμίδες των 10 από τους οδηγούς. Η οδήγηση ενός αυτοκινήτου ή μιας μοτοσικλέτας δεν είναι σίγουρα σοφή λύση - οι δρόμοι είναι κακοτράχιλοι, οι κανόνες - παράξενοι, και οι τροχονόμοι εξουσιοδοτούνται να σας σταματήσουν και να σας «αποτελειώσουν» επί τόπου. Ω ναι, μπορούν επίσης να πυροβολήσουν το όχημά σας εάν δεν υπακούσετε αμέσως στις εντολές τους για να σταματήσετε στην άκρη.


Σημείωση: Προσπαθούμε να κρατήσουμε την ιστοσελίδα μας ενημερωμένη. Οι πληροφορίες προσφέρονται όπως είναι ("as is") και η εταιρεία δεν αναλαμβάνει ευθύνες για κάθε απώλεια πραγμάτων, βλάβες, παρεξηγήσεις και ταλαιπωρία μεμονωμένων ταξιδιωτών που μπορεί να προκύψει λόγο των πληροφοριών αυτών. Αν ταξιδεύετε μόνοι σας, θα πρέπει να επιβεβαιώνετε τις σημαντικές πληροφορίες όπως έκδοση βίζας, ασφάλεια και υγεία, τελωνεία και μεταφορές. DAYRISE Holidays αναλαμβάνει ευθύνες εκτέλεσης εκδρομών όπως ακριβώς αναφέρονται στα προγράμματά μας. Καθώς επίσης να σας ενημερώσει για όλα τα απαραίτητα έγγραφα, αλλά και να αναλάβει την έκδοσή των.


Let's socializedayrise
© 2022 | Όροι Συμμετοχής
All Rights Reserved


Head Office:

4, Venizelou str
Thessaloniki, 54624

Phone

+30 2310 222413

Email
sales@dayrise.gr
Corfu Branch Office:

1, Agias Sofias str
Corfu, 49 100

Phone

+30 2661401851

Email
vs@dayrise.gr
Newsletter


Εξυπηρέτηση Πελατών
2310 222413
sales@dayrise.gr

MHTE 09.33.E.60.00.01448.0.1
Αρχική | Ξενοδοχεία | Πτήσεις | Ταξίδια | Last Minute | Επικοινωνία | Όροι Συμμετοχής