Μόσχα


Η Μόσχα είναι το βαρόμετρο και ο πυρήνας των αλλαγών που συντελούνται στην Ρωσία. Πουθενά δεν είναι οι αντιθέσεις της Ρωσίας προφανέστερες από όσο εδώ - αρχαία μοναστήρια και υπερμοντέρνα κτίρια δίπλα-δίπλα, και οι νέοι ρώσοι εκατομμυριούχοι και οι φτωχοί συνταξιούχοι περπατούν στους ίδιους δρόμους.

Ο λαός προτιμά τώρα τις αυτοσχέδιες λαϊκές αγορές και τα παζάρια από τα γκρίζα πολυκαταστήματα, και οι όμορφες εκκλησίες που τις εγκατέλειψαν κατά τη διάρκεια του αθεϊσμού της σοβιετικής εποχής, τώρα στοργικά αποκαθίστανται. Αλλά η πραγματική γεύση αυτής της πόλης είναι στις μικρές γωνίες και στα στενά της, κάθε ένα από τα οποία είναι μοναδικό.

Η προέλευση της Μόσχας ως σύμβολο της ρωσικής πνευματικής και πολιτικής δύναμης μετράει 850 έτη. Απεικονίζει την κατάσταση της Ρωσίας, της ροής στην καθημερινή ζωή της, και όταν οι άνεμοι της αλλαγής αρχίζουν να φυσούν, τότε πρώτα φυσούν στην Μόσχα.

Έκταση: 1,035 τετρ. χλμ
Χώρα: Ρωσία
Διεθνής κωδικός κλήσης: 095  
Προσανατολιζόμενοι
Η Μόσχα βρίσκεται στο κέντρο της περιοχής που είναι γνωστή ως Ευρωπαϊκή Ρωσία. Τα σύνορα μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας περνούν από τη δυτική πλευρά των Ουραλίων, 1300χλμ ανατολικά της Μόσχας. Στα ανατολικά της Μόσχας είναι ο ποταμός του Βόλγα που ρέει προς τον Νότο και είναι μια από τις ιστορικές εθνικές οδούς της Ρωσίας.

Το Κρεμλίνο, ένα τρίγωνο που δείχνει τον Βορρά με τις πλευρές 750μ, είναι στην καρδιά της Μόσχας με κάθε τρόπο - συμβολικά, ιστορικά και στρατηγικά. Η κόκκινη πλατεία βρίσκεται κατά μήκος της ανατολικής πλευράς του Κρεμλίνου, και ο ποταμός της Μόσχας ρέει δίπλα από τη νότια πλευρά του. Από εδώ η Μόσχα εξαπλώνεται σε τέσσερεις διακριτικούς δαχτύλιους της ανάπτυξης, κάθε περιοχή έχει τη συλλογή μοναστηρίων του, μουσεία και κομψά κτήρια. Οι περισσότερες από τα αξιοθέατα της πόλης είναι μέσα στον πρώτο κύκλο - μια περιοχή που μπορεί εύκολα να καλυφθεί με τα πόδια. Διαφορετικά, η Μόσχα είναι επίπεδη, επίπεδη και πάλι επίπεδη και έχει λίγα χρήσιμα σημεία για να πάρετε ως σημείο εκκίνησης: πιθανώς τα πιό προεξέχοντα κτήρια είναι οι άσχημοι ουρανοξύστες "Επτά αδέρφια" από την εποχή του Στάλιν.

Πέντε αερολιμένες της Μόσχας είναι όλοι πέρα από την εξωτερική περιφερειακή οδό, 30 40χλμ από το κέντρο της πόλης. Σερεμέτιεβο-2, όπου θα φθάσετε εάν πετάξετε στην Μόσχα από χώρες εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, είναι στα βορειοδυτικά.
 
Πότε να πάτε
Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι οι θερμότεροι μήνες στη Μόσχα και η κύρια περίοδος διακοπών για τους ξένους και τους Ρώσους. Οι θερινές ημέρες είναι μακριές και μπορούν να είναι βροχερές. Μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου η Μόσχα είναι παγωμένη τις περισσότερες μέρες και τα πολλά χιόνια φθάνουν το Δεκέμβριο και παραμένουν μέχρι τον Απρίλιο. Η άνοιξη φθάνει γρήγορα και με μεγάλο μπουμ της ζωής.
 
Εκδηλώσεις
Τα φεστιβάλ της Μόσχας, που γίνονται κάθε Μάρτιο, έχουν απαλλαγεί από τη "χαρούμενη" εικόνα των εργαζόμενης τάξης και τώρα δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό. Οι κύριες επίσημες αργίες είναι η Πρωτοχρονιά (1η Ιανουαρίου), Ρωσική ορθόδοξη ημέρα Χριστουγέννων (7 Ιανουαρίου), Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου), Διεθνής ημέρα εργασίας/Φεστιβάλ άνοιξης (1 και 2 Μάιος), Ημέρα νίκης (1945) (9 Μαϊου), Ρωσική ημέρα ανεξαρτησίας (12 Ιουνίου), Ημέρα της συμφιλίωσης και της συμφωνίας (7 Νοεμβρίου), Ημέρα του Συντάγματος (12 Δεκεμβρίου)

Πολλά φεστιβάλ προκύπτουν από τις παραδόσεις της ορθόδοξης εκκλησίας. Τα ορθόδοξα Χριστούγεννα αρχίζουν με τη ολονύκτια λειτουργία στις 7 Ιανουαρίου. Ορθόδοξο Πάσχα, πέφτει το Μάρτιο ή τον Απρίλιο, αρχίζει με μια ολονύκτια λειτουργία, και μετά οι άνθρωποι τρώνε τσουρέκια και χρωματισμένα αυγά, τα οποία τα χτυπάνε μεταξύ τους.

Στα μονά έτη, το φεστιβάλ ταινιών της Μόσχας χτυπά τις οθόνες της πόλης το φθινόπωρο. Το ρωσικό χειμερινό φεστιβάλ είναι λίγο πολύ μια υπόθεση τουριστών, με τις βόλτες πάνω σε "τροϊκα", η λαϊκούς χωρούς, παιχνίδια και βότκα, και γιορτάζεται μεταξύ 25 Δεκεμβρίου και 5 Ιανουαρίου. Οι μοσχοβίτες αποχαιρετούν το παλιό έτος με βότκα και χαιρετίζουν τη νέα χρονιά με τη σαμπάνια.

Επίσημες Αργίες
1 Ιανουαρίου – Η Πρωτοχρονιά
7 Ιανουαρίου – Τα Χριστούγεννα
23 Φεβρουαρίου – Ημέρα του Προστάτη της Πατρίδας (Ημέρα του Άντρα)
8 Μαρτίου – Διεθνές Ημέρα της Γυναίκας
Κάποια Κυριακή του Μαρτίου ή Απριλίου – Το Πάσχα
1-2 Μαϊου - Πρωτομαγιά
9 Μαϊου – Ημέρα της Νίκης (1945)
12 Ιουνίου – Ημέρα Ανεξαρτησίας
7 Νοεμβρίου – Ημέρα της συμφιλίωσης και της συμφωνίας
12 Δεκεμβρίου – Ημέρα του Συντάγματος
 
Αξιοθέατα
Αρμπάτ
Το Αρμπάτ, που κάποτε φιλοξενούσε το κτήριο των δικαστηρίων, είναι ένας πεζόδρομος που σας προσκαλεί για έναν περίπατο δίπλα από τα κομψά κτήρια, αντιαισθητικά απομεινάρια σταλινισμού, πολλά μικρά μαγαζάκια με σουβενίρ, πλανόδιους πωλητές, ζωγράφους και μουσικούς. Είναι κάτι σαν την Πλάκα της Αθήνας

Κέντρο της Μόσχας
Επισκεπτόμενος την Μόσχα στα μέσα του 19ου αιώνα ο Γάλλος αριστοκράτης, ο μαρκήσιος ντε Κουστίν, περιέγραψε το εξωτερικό του Καθεδρικού Ναού του Αγ. Βασιλίου σαν ένα είδος άγνωστου φρούτου που ξεχειλίζει από εξαμβλώματα, ένα πεπόνι με τα κεντημένα άκρα. Το εξωτερικό του είναι τόσο μαγικό που το εσωτερικό του απογοητεύει, παρόλο που είναι πλούσια διακοσμημένο. Εδώ κοντά, μπορείτε ακόμα να υποβάλετε τα σέβη σας στο Μαυσολείο του Λένιν, όπου τα λείψανά του είναι σε ανοικτή θέα. Στα σύνοτα της Κόκκινης Πλατείας, θα βρείτε το θαυμάσιο ΓΚΟΥΜ (Κρατικό Πολυκατάστημα), που χτίστηκε στο 19ο αιώνα για να φιλοξενήσει πάνω από 1000 καταστήματα. Το βαρύ κτήριο βόρεια της κόκκινης πλατείας είναι το θέμα των θρίλλερ και των μυθιστορημάτων που πωλούνται στα αεροδρόμια. Στέγασε την KGB και την πασίγνωστη φυλακή Λιουμπιάνκα.

Ένας περίπατος πάνω στη διασημότερη οδό της πόλης, Τβερσκάια Ούλιτσα (οδός Τβερσκάια), αποκαλύπτει τα παλάτια 19ου αιώνα, τα τετράγωνα διαμερισμάτων της δεκαετίας του '30 και τα χρώματα που αναπηδώνται τρεμοσβήνοντας από τους θόλους των μισό-κρυμμένων εκκλησιών. Το μετρό της Μόσχας είναι το ίδιο πασίγνωστο όσο και τα μουσεία της. Το διάσημο μετρό της Μόσχας ζει σε όλη την αρχική δόξα του, με περισσότερους πολυελαίους από το παλάτι του Μπάκινγχαμ αρκετό μάρμαρο για να χωρέσει όλες τις κουζίνες όλου του κόσμου. Σαράντα τέσσερεις από τους σταθμούς του έχουν υποδειχθεί ως αρχιτεκτονικά ορόσημα.

Πάρκο του Γκόρκυ
Έχει απλομένο σχεδόν 3χλμ κατά μήκος του ποταμού. Το πάρκο του Γκόρκυ είναι γεμάτο από εκείνο το σπάνιο είδος ανθρώπων, τους ευτυχισμένους Ρώσους. Επίσημα «Το Πάρκο του πολιτισμού", ονομάστηκε με το όνομα του Μαξίμ Γκόρκυ, είναι το αρχικό σοβιετικό πάρκο – ένα μέρος του είναι διακοσμητικό και εκπαιδευτικό, το άλλο είναι λουνα-πάρκ και πάρκο διασκέδασης. Γενικώς είναι ένα πολύ καλό μέρος για να δραπετεύσει κανείς από το βουητό της πόλης.

Το χειμώνα οι λίμνες παγώνουν και τα δρομάκια πλημιρίζουν μετατρέποντας όλο το μέρος σε μια γιγαντιαία αίθουσα παγοδρομίας και πατινάζ. Μπορείτε να νοικιάσετε τα πατήνια εάν έχετε μαζί σας ταυτότητα ή διαβατήριο. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Το «Γκόρκυ Πάρκ» έχει και ένα λουνοπάρκ με 2 Δυτικά roller coasters και αρκετά άλλα ατραξιόν, συμπεριλαμβανομένου και το δωμάτιο του τρόμου.

Οι πορομένοι με το διάστημα μπορούν να ρίξουν ένα δάκρυ για το "Μπουράν", το σοβιετικό διαστημικό λεωφορείο που δεν εκτέλεσε καμία επανδρωμένη αποστολή στο διάστημα. Το πάρκο έχει διάφορα snack-bar, fast-food και πίσω από το πάρκο διασκέδασης υπάρχει μια γερμανική αίθουσα μπύρας 2000 θέσεων.

Μουσεία
Το κρατικό μουσείο καλών τεχνών «Πούσκιν», που βρίσκεται νοτιο-δυτικά της εσωτερικής πόλης, είναι γνωστό με μια ευρεία επιλογή των ευρωπαϊκών έργων τέχνης από την την εποχή της Αναγέννησης και μετά – τα περισσότερα από τα οποία έχουν κατασχεθεί από τις ιδιωτικές συλλογές μετά από την Οκτωμβριανή επανάσταση. Η γκαλερί του Τρετιακόβ, που βρίσκεται πολύ κοντά στο πάρκο του Γκόρκυ, έχει την παγκοσμίως καλύτερη συλλογή των ρωσικών εικόνων και μια λεπτή συλλογή της προ-επαναστατικής ρωσικής τέχνης. Το Κεντρικό Σπίτι των Καλλιτεχνών (The Central Artists’ House), δίπλα στο νέο κτήριο στοών Τρετιακόβ, είναι ένα από τα μέρη που σίγουρα θα βρείτε τα καλά έργα σύγχρονης τέχνης. Οι τελευταίες εκθέσεις έχουν κυμανθεί από την εκκλισιαστική τέχνη 19ου αιώνα ως τα έργα των Gilbert & George. Υπάρχουν επίσης πολυάριθμα λογοτεχνικά μουσεία, συνήθως τοποθετημένα στα σπίτια των διάσημων συγγραφέων, όπως Τολστόι, Πούσκιν, Ντοστοέβσκι, Γκόγκολ και Λέρμοντοβ.

Μονή Νοβοντέβιτσι
Η μονή Νοβοντέβιτσι (μονή νεαρών κοριτσιών), μια συστάδα από 16 λαμπιρίζοντων θόλων πίσω από τους τοίχους, έχει το πιο διάσημο νεκροταφείο της Μόσχας (αν όχι του Κόσμου): είναι η μέρος ανάπαυσης των Τσέχοβ, Αϊνστάϊν, Γκόγκολ, Χρουτσέβ, Κροπότκιν, Μαιακόβσκι, Προκόφιεβ, Στανισλάβσκι και Σοστακόβιτς.

Στους σοβιετικούς χρόνους το νεκροταφείο Νοβοντέβιτσι χρησιμοποιήθηκε για μερικούς πολύ διαπρεπείς ανθρώπους - ειδικότερα Χρουτσέβ - που οι αρχές τον έκριναν ακατάλληλο για τον τοίχο του Κρεμλίνου. Άλλοι τάφοι των διασήμων μεταφέρθηκαν εδώ όταν οι αρχικοί τους τάφοι καταστράφηκαν από τον Στάλιν.

Η ίδια η μονή ήταν αρχικά δημοφιλής για τις ευγενείς γυναίκες, που συχνά αποσύρονταν εδώ, αλλά η μονή ήταν και φιλακή για τις ευγενείς αντιεξουσιαστικές γυναίκες, συμπεριλαμβανομένου την μεγαλύτερη ετεροθαλή αδερφή και την πρώτη σύζυγο του Μέγα Πέτρου.

Το Κρεμλίνο
Το Κρεμλίνο είναι το φρούριο της ρωσικής πολιτικής δύναμης. Από εδώ, ο Ιβάν ο Τρομερός και ο Στάλιν σκορπούσαν τον τρόμο, ο Λένιν εξαπέλυσε τη δικτατορία του προλεταριάτου, ο Χρουτσέβ διεξήγαγε τον ψυχρό πόλεμο, ο Γκορμπατσόβ ξεκίνησε την περεστρόϊκα, και ο Γιέλτσιν ονειρεύτηκε τη νέα Ρωσία.

Το Κρεμλίνο καταλαμβάνει ένα έδαφος τριγωνικού σχήματος καλύπτοντας τον μικρό λόφο Μποροβίτσκι στην βόρεια ακτή του ποταμού Μόσχα, και πιθανώς εγκαταστάθηκε στις αρχές του 11ο αιώνα. Σήμερα εσωκλείεται από τους υψηλούς τοίχους. Η κόκκινη πλατεία βρίσκεται έξω από τον ανατολικό τοίχο. Ο πύργος Κουτάφια, που διαμορφώνει την κυρίως είσοδο των επισκεπτών, είναι κοντά στο δυτικό τοίχο του Κρεμλίνου.

Οι περισσότεροι επισκέπτες μένουν έκπληκτοι όταν αντικρίζουν τόσες πολλές εκκλησίες σε αυτό που για δεκαετίες ήταν το κρησφύγετο του στρατευμένου αθεϊσμού, αλλά το Κρεμλίνο ήταν κάποτε το κέντρο της εκκλησίας της Ρωσίας καθώς επίσης και η αρχηγία του κράτος. Ξεκινήστε από τον Καθεδρικό Ναό Αρχαγγέλων (η βασιλική εκκλησία ενταφιασμών), Καθεδρικός Εικαστικό Ναό (η εκκλησία ενταφιασμών των θρησκευτικών ηγετών) και Καθεδρικός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (γεμάτο από πάρα πολλές εικόνες σε όλους τους χώρους).

Το καμπαναριό του Τρομερού Ιβάν είναι ένα διάσημο ορόσημο της Μόσχας, ορατός από 30χλμ μακριά, με το ραγισμένο το «Τσαρ Κολοκολ» («Τσάρικη Καμπάνα» - μεγαλύτερη καμπάνα στον κόσμο). Ο δύδιμος αδερφός του "Τσαρ Κόλοκολ" βρίσκεται στον Άγιο Όρος στην ρώσικη ορθόδοξη εκκλησία του Αγ. Παντελεήμονα-ιαματιστή και είναι η μεγαλύτερη καμπάνα στην Ελλάδα. Οι πύργοι που ευθυγραμμίζουν το Κρεμλίνο περιλαμβάνουν τον Πύργο των Μυστικών (που είναι και ο παλαιότερος) και τον Πύργο του Γοτθικού και Λυτρωτή Αναγέννησης.
 
Έξω από τα συνηθισμένα
Θέατρο Τέχνης της Μόσχας «Τσέχοβ»

Το θέατρο τέχνης της Μόσχας, έδωσε στον κόσμο τον Τσέχοβ, πασίγνωστο ρώσο δραματουργό που επιρρέασε όλο το δυτικό θέατρο. Ιδρυμένο από τον διευθυντή και ηθοποιό Κωνσταντίνο Στανισλάβσκι, το Θέατρο Τέχνης υιοθέτησε την ρεαλιστική προσέγγιση και εμβάθυνε την σημασία της ομαδικής δουλειάς από το καστ των ηθοποιών, πιστελυοντας ότι κάθε ηθοποιός είχε κάτι για να συμβάλει. Υπάρχει επίσης και το μουσείο Στανισλάβσκι στο μέγαρο όπου έζησε.

Λουτρά «Σαντουνόβσκιε»
Τα λουτρά «Σαντουνόβσκιε», στους βόρειους δρόμους του κέντρου της πόλης, είναι τα διασημότερα λουτρά της Μόσχας. Τα μεγάλοπρεπή λουτρά 19ου αιώνα είναι ένα μίγμα σάουνας και κοινωνικής λέσχης, με τους άντρες και γυναίκες να διαχωρίζονται αυστηρά. Για τις ώρες μπορείτε να κινηθείτε μεταξύ των δωματίων ατμού και
των λιμνών, διανθισμένος και ανανεομένος με τα μασάζ και τα κτυπήματα κλαδίσκων.

Εδώ και αιώνες οι ταξιδιώτες στη Ρωσία έχουν σχολιάσει την ιδιαίτερη
(και στα μάτια πολλών ανθρώπων αλλόκοτη ) παραδόση της μπάνιας (λουτρό), που τακτικά απολάμβαναν πολυάριθμοι μοσχοβίτες στα «Σαντουνόβσκιε». Το κύριο στοιχείο της «μπάνια» είναι η «παρίλκα» (δωμάτιο ατμού), όπου ο ατμός μπορεί να γίνει τόσο καυτός που θα κάνει τις Φιλανδέζικες σάουνες να μοιάζουν παιχνιδάκι.

Το πρώτο στάδιο είναι να βγάλετε τα ρούχα σας στα αποδυτήρια, να πείτε «Λιόχκαβα Πάρα» στους συντρόφους σας, (σημαίνει «να είναι ο ατμός σας ελαφρής"), και κατόπιν προχωράτε σε μια ξηρή σάουνα. Μετά από αυτό περνάτε στην «παρίλκα» όπου, μετά από έναν καλό ατμό, κάποιος θα σταθεί ανελέητα από πάνω σας, με μια δεμένη δέσμη του «βένικ» (κλάδοι σημύδων) και θα σας κτυπάει καλά την πλάτη και τα πόδια. Μετά οι ρόλοι αντιστρέφονται.

Έπειτα τρέχετε έξω και βυθίζεστε σε μια παγωμένη πισίνα (μπασέϊν). Με τα βλέφαρά σας τώρα να έιναι πάνω από το μέτωπό τους, τρικλίζεστε πίσω στα αποδυτήρια για να ακούσετε τους συντρόφους σας να σας λένε το «Σ λιόχκιμ πάρομ» ("ελπίζουμε ο ατμός σας ήταν ελαφρής!»). Έπειτα τυλίγεστε σε σεντόνια ή μπουρνούζια και συζητάτε τα παγκόσμια προβλήματα (ή αθλιτικά) πριν την επανάληψη όλης της διαδικασίας. Και έτσι 5 με 10 φορές σε μια περίοδο μιας-δύο ωρών.

ΒΝτΝΧ (προφέρεται «Βεντεενχά)
Το απέραντο πάρκο προπαγάνδας γνωστό παγκοσμίως ως VDNKh
(έκθεση επιτευγμάτων της λαϊκής οικονομίας), βρίσκεται στα βορειοανατολικά της πόλης, ήταν ένα πρόωρο θύμα όταν αναγνώρισαν τελικά εκείνοι στην εξουσία ότι η σοβιετική οικονομία ήταν μια καταστροφή. Οι πόροι κόπηκαν το 1990 και τώρα παραμένει ένα τρομερό και αποσυντιθειμένο μνημείο του σοβιετικου δόγματος. Λεωφόροι περνάνε στην αιωνιότητα δίπλα από τα μεγαλοπρεπή περίπτερα, που δοξάζουν κάθε πτυχή της σοσιαλιστικής εποχής, και συντριβάνια που εξωραϊζονται με τα εντυπωσιακά χρυσά σοσιαλιστικά αγάλματα. ‘Ολος ο χώρος προβάλει μια αμηχανία αυτές τις μέρες, έτσι τα εκθέματα αντικαθίστανται βαθμιαία με τις ιδιωτικά διαφημιστικά σταντ.
 
Ιστορία
Το Κρεμλίνο και το περιβάλλον του εγκαταστάθηκαν πιθανώς πριν τον 11ο αιώνα, αλλά η ίδρυση της Μόσχας αποδίδεται παραδοσιακά στον Γιούρι Ντολγκορούκιι, Πρίγκηπα της Σούζνταλ, που όπως καταγράφεται έδωσε μια γιορτή εδώ το 1147. Το 1237-38 η Μόσχα σχεδόν καταστράφηκε μαζί με τις άλλες πόλεις του Βλαδημήρ του Σούζνταλ από τατάρους που οδηγήθηκαν από τον Μπατού, τον εγγονό του Τσινγκίζ Χαν. Αυτοί οι τατάροι ίδρυσαν καινούργια πρωτεύουσα στο Σαράϊ στον νότο του Βόλγα και έγιναν γνωστοί ως χρυσή ορδή. Η Μόσχα, που ήταν στο σταυροδρόμι των εμπορικών ποταμών, έγινε ένα αυτόνομο πριγκιπάτο, και εκτελούσε χρέη εισπράκτορα φόρων στον Βορρά για τον λογαριασμό της χρυσής ορδής. Μόλις στα τέλη του 15ου αιώνα, κάτω από τον πρίγκηπα Ιβάν Γ’ (ο Μέγα), η Μόσχα θα μπορούσε να παψει να πληρώνει τους φόρους στην ορδή. Ο Ιβάν έφερε τους ιταλούς αρχιτέκτονες για να χτίσει τους καθεδρικούς ναούς στο Κρεμλίνο και ορίστηκε "κυβερνήτης όλης της Ρωσίας". Μέχρι το τέλος της βασίλειας του Ιβάν, ο έλεγχος της Μόσχας εκτεινόταν μέχρι το Νόβγκοροντ στη Δύση, την Τούλα στον Νότο, μέχρι τα Ουράλια στην Ανατολή και στη θάλασσα του Μπάρεντς στον Βορρά.

Ο Ιβάν Δ’ (ο τρομερός) επέκτεινε τα μοσχοβίτικα εδάφη με την προώθηση της κατάκτησης της Σιβηρίας και του ελέγχου της περιοχής του Βόλγα. Από 1571 η πόλη είχε πάνω από 200.000 κατοίκους και ήταν μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Ο πρωθυπουργός, Μπορίς Γκοντουνόβ, αντιμετώπισε την πείνα και μια εισβολή από τους Πολωνούς. Επτά έτη μετά από το θάνατό του ήταν περίοδος των προβλημάτων, χαρακτηρισμένη από τον εμφύλιο πόλεμο, εισβολές και μια κατάκτηση της Μόσχας από τους Πολωνούς. Οι Πολωνοί διώχτηκαν τελικά από τους Κοζάκους στρατιώτες και ο 16χρονος Μιχαήλ Ρομάνοβ εκλέχτηκε Τσάρος από το συμβούλιο των ευγενών, βάζοντας τα θεμέλια της 300ετής δυναστείας των Ρομάνοβ και μια περίοδο σταθεροποίησης κατά τη διάρκεια της οποίας το έδαφος της Μόσχας επεκτάθηκε νοτιότερα.

Ο Μέγας ο Πέτρος η γύρισε όλη την Ευρώπη τις χρονιές 1697-98. Έχτισε μια νέα πρωτεύουσα, την Αγία Πετρούπολη, στη Βαλτική και άνοιξε στην Ρωσία την πόρτα για εμπόριο και την εισαγωγή ιδεών Δυτικής Ευρώπης. Καθώς επίσης καθιέρωσε τον ρωσικό στρατό και ναυτικό ως υπερδύναμη με τις συνεχόμενες νίκες με την Σουηδία. Αντιπαθούσε τη Μόσχα, όπου όταν ήταν μικρός είδε τους συμβούλους του θείου του και της μητέρας του να σκοτώνωνται σε μια εξέγερση στο παλάτι. Ανάγκασε την αριστοκρατία να κινηθεί προς την Αγία Πετρούπολη και να φορέσει τα ενδύματα δυτικού κόσμου και επέβαλε έναν φόρο στις γενεάδες, σύμβολο της παλαιάς, παλιομοδίτικης Ρωσίας. Εντούτοις, Η Μόσχα παρέμεινε αρκετά σημαντική και ήταν ο κύριος στόχος του Ναπολέοντα όταν οδήγησε προς αυτήν τα στρατεύματά του στη Ρωσία το 1812. Μετά από την αιματηρή μάχη στο Μποροντινό, 130χλμ δυτικά της πόλης, οι Ρώσοι εγκατέλειψαν τη Μόσχα και επέτρεψαν στον Ναπολέονται να μπει και εγκατασταθεί στο Κρεμλίνο. Η φωτιά της πυργκαγιάς στην εγκατελειμένη απροστάτευτη πόλη ήταν ορατή από πολλά χιλιόμετρα μακριά. Το πρωί βρήκε το μεγαλύτερο μέρος της Μόσχας καμμένο. Με το σκληρό χειμώνα να έρχεται, οι Γάλλοι έπρεπε να φύγουν μετά από έναν μήνα παραμονής στην πόλη. Μέχρι εκείνη τη στιγμή ο ιδιοφυής στρατηγός Κουτούζοβ ετοίμασε νέο στρατό και συνάντησε τον γαλλικό στρατό έξω από την πόλη και ανάγκασε τον Ναπολέοντα να οπισθοχωρήσει από τον ίδιο δρόμο από τον οποίο έφτασε και ο οποίος ήταν ξεριζομένος, εγκατελειμένος και δεν είχε προμύθειες. Οι Γάλλοι έφυγαν από την Ρωσία χάνοντας πολύ μεγάλο μέρος του στρατεύματος.

Η Μόσχα επανοικοδομήθηκε πυρετωδώς και ο πληθυσμός της πόλης μεγάλωνε όσο ποτέ πριν. Οκτώβριος του 1917 ήταν μάρτυρας την πιό άγριας μάχης στους δρόμους της Μόσχας, πιο άγρια και από αυτήν της Αγίας Πετρούπολης. Οι μπολσεβίκοι κατέβαλλαν, έχασαν και μετά ξαναπήραν το Κρεμλίνο κατά τη διάρκεια οκτώ ημερών. Το 1918 η κυβέρνηση νεταφέρεται πίσω στη Μόσχα μετά από την απουσία δύο αιώνων, φοβούμενη πως η Αγία Πετρούπολη (έπειτα Πέτρογκραντ) θα γίνει στόχος της γερμανικής επίθεσης. Η Μόσχα έγινε το επίκεντρο της συνολικής αναδιοργάνωσης της χώρας. Κάτω από το Στάλιν, ένα από τα πρώτα παγκόσμια περιεκτικά αστικά σχέδια ανάπτηξης επινοήθηκαν για τη Μόσχα. Η πρώτη γραμμή του μετρό ολοκληρώθηκε το 1935. Το 1941, Hitler έσπασε το σύμφωνο της μη επίθεσης που είχε υπογράψει με το Στάλιν και τα γερμανικά στρατεύματα έφτασαν 40χλμ μακριά από το Κρεμλίνο. Όπως με το στρατό του Ναπολέοντα, ακινητοποιήθηκαν από το σκληρό ρωσικό χειμώνα και απίστευτη αυτοθυσία των στρατιωτών του Κόκκινου στρατού, την καλύτερη υπεράσπιση της Μόσχας. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο τα τεράστια κτήματα κατοικιμένων περιοχών εξαπλώθηκαν γύρω από τα περίχωρα.

Η Μόσχα ήταν η πρώτη γραμμή των πολιτικών αλλαγών, και ένα αγκάθι στη σάρκα των εθνικών ηγετών, από τους πρώτους ψιθύρους της γκλάστνοστ (ειλικρίνεια) στα μέσα της δεκαετίας του '80. Ο Μπόρης Γιέλτσιν, που έγινε ηγέτης του νέου Κομμουνιστικού Κόμματος το 1985, έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής δεδομένου ότι απόλυσε τους εκατοντάδες των διεφθαρμένων εμπορικών διευθυντών, οργάνωσε τις νέες αγορές τροφίμων και επέτρεψε τις διαδηλώσεις. Αυτή η τελευταία κίνηση ήταν πάρα πολύ για την παλαιά κομμουνιστική φρουρά και οδήγησε στην παραίτηση του Γιέλτσιν το 1987, εντούτοις, ο ρόλος του στο επίκεντρο της ρωσικής πολιτικής ζωής δεν τελείωσε ακόμα. Ήταν η υποστήριξη των μοσχοβιτών που κράτησαν τον Γιέλτσιν στον "λευκό οίκο" της Μόσχας, έδρα του Κοινοβουλίου της ρωσικής Δημοκρατίας, εκείνη την ματαιόδοξη προσπάθεια παλιών κομμουνιστών να επανακτήσουν την τάξη το 1991. Ήταν και ο τελευταίος λήθος που ολοκλήρωσε την οριστική κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '90 η Μόσχα ήταν εμπροσθοφυλακή της "νέας Ρωσίας", που γεμίζε όλους τους Ρώσους με πράγματα που είχαν αναμείνει από τον καπιταλισμό και που είχαν μόλις αρχίσει να διαδίδονται στις επαρχίες: τράπεζες, χρηματιστήρια, καζίνο, διαφημίσεις, BMW, νέα καταστήματα, ξενοδοχεία, εστιατόρια και νυχτερινή ζωή - χρήματα. Και με όλα αυτά, ένα κύμα οργανωμένου εγκλήματος.

Ο Βλαντιμήρ Πούτιν, ο οποίος αντικατέστησε τον Γιέλτσιν ως Πρόεδρος στο τέλος της χιλιετίας, φαίνεται αποφασισμένος να επανακτήσει τον κρατικό έλεγχο των επιχειρησιακών συναλλαγών της Μόσχας, όπως και την θέση των επιχειρήσεων στην κοινωνία. Πέρα από τους απίστευτα πλούσιους "νέο-Ρώσους", οι άνθρωποι το βιοπαλεύουν, με την εκπαίδευση και την υγεία κατεστραμένα και οι πολλοί παλαιότεροι Ρώσοι να ζητιανεύουν στις λαϊκές αγορές της Μόσχας. Ακόμα, οι Μοσχοβίτες – ειδικά η νεώτερη γενιά – αναζητεί τις ελευθερίες της. Η Μόσχα παραμένει η πιό ανεξάρτητη πόλη στη Ρωσία για τους κυνικούς δεν υπάρχουν εκπλήξεις, και για το φιλόδοξους δεν υπάρχουν όρια.
 
Πως θα φτάσετε εκεί
Το αεροδρόμιο «Σερεμέτιεβο-2» βρίσκεται βορειοδυτικά 30χλμ από το κέντρο της πόλης, χειρίζεται τις πτήσεις από και προς τα μέρη που είναι εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Υπάρχουν καθημερινές πτήσεις από μια πληθώρα αερογραμμών από και προς τις πλησιέστερες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς και άλλες μεγάλες πόλεις του κόσμου. Μια πτήση από το Λονδίνο ή το Παρίσι διαρκεί περίπου τρεις ώρες, από τη Νέα Υόρκη περίπου 10 ώρες. Τέσσερα αεροδρόμια της Μόσχας χειρίζονται τις πτήσεις εσωτερικού και προς τα άλλα πρώην-σοβιετικά κράτη. Check-in για τις πτήσεις για πρώην σοβιετικές δημοκρατίες υποτήθειται πως διαρκεί περίπου 40 λεπτά πριν την αναχώρηση, αλλά για να είστε σίγουροι καλύτερα να φθάνετε στον αερολιμένα πολύ πριν από αυτό το όριο.

Οι διεθνείς πτήσεις από τους περισσότερους αερολιμένες της Μόσχας υφίστανται έναν φόρο αναχώρησης που συμπεριλαμβάνεται στην τιμή των αεροπορικών ναύλων. Μπορείτε να φτάσετε και στα 5 αεροδρόμια και κέντρο της πόλης με λίγα έξοδα χρησιμοποιώντας τον συνδιασμό του λεωφορείου και μετρό ή προαστιακού σιδηρόδρομου, αλλά εάν πηγαίνετε νωρίς το πρωί ή αργά τη νύχτα, ή έχει πολλές αποσκευές, θα χρειαστείτε πιθανώτατα ένα ταξί. Η ευκολότερη προσέγγιση είναι να τακτοποιηθεί μια μεταφορά από το αεροδρόμιο προς την πόλη ή προς το ξενοδοχείο μέσω ενός ταξιδιωτικού πράκτορα και δεν θα πληρώσετε περισσότερα από την μέση τιμή του ταξί.

Η Μόσχα έχει τις σιδηροδρομικές διασυνδέσεις με τα περισσότερα μέρη της Ρωσίας, τα περισσότερα πρώην σοβιετικά κράτη, πολυάριθμες χώρες στην Ανατολική και Δυτική Ευρώπη, καθώς και Κίνα και Μογγολία. Η Μόσχα έχει εννέα μεγάλους σταθμούς τραίνων, και όλοι έχουν σταθμούς μετεπιβήβασεις με μετρό.

Τα λεωφορεία εκτελούν δρομολόγια σε διάφορες κωμοπόλεις και πόλεις περίπου μέσα σε 700χλμ από τη Μόσχα. Τα λεωφορεία είναι άνετα αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις λίγο πιό αργά από τα τραίνα, και λιγότερο συχνά.
Εάν θέλετε να ταξιδέψετε με το αυτοκίνητο ή τη μοτοσικλέτα, 10 σημαντικές εθνικές οδοί, αριθμημένες από M1 έως M10, ξετυλίγονται από τη Μόσχα προς όλες τις κατευθύνσεις. Οι περισσότεροι δρόμοι έχουν καλή κατάσταση οδοστρώματος αρχικά, αλλά χαλάνε αργότερα.

Το καλοκαίρι, τα επιβατηγά πλοία από τη Μόσχα διασχήζουν τους ποταμούς και τα κανάλια σε όλη τη Ρωσία, μέχρι την Αγία Πετρούπολη στον Βορρά, και στο Αστραχάν, στο δέλτα του Βόλγα, προς τον Νότο.
 
Περιπλανώμενοι
Αν προτιμάτε να πάρετε ταξί παρά το μετρό, δεν έχετε παρά να σταθείτε ακριβώς στην άκρη του δρόμου και σηκώστε το χέρι σας παράλληλα με τον δρόμο, όπως κάνετε και στην Ελλάδα. Πολλά ΙΧ κυκλοφορούν τριγύρω ως ανεπίσημα ταξί. Οι τιμές ποικίλλουν σύμφωνα με το μήκος του ταξιδιού, την ώρα της ημέρας και των συνθηκών κυκλοφορίας. Πληρώστε από 50 μέχρι 150 ρούβλια για οποιοδήποτε προορισμο. Κανένας δεν χρησιμοποιεί το ταξίμετρο, οπότε είναι καλύτερα η τιμή να διαπραγματευτεί πρωτού μπείτε μέσα. Για τα μεγάλα ταξίδια μάλλον είναι καλύτερο να προπληρώσετε ένα αμάξι.

Υπάρχουν περισσότεροι από 150 σταθμούς μετρό - πολλοί από τους οποίους είναι κομψοί, με μάρμαρο, εμπλουτισμένα με επιχρυσωμένα έργα τέχνης. Το σύστημα μαγνητικών καρτών είναι εύχρηστο και χρησιμοποιείται επίσης και για τα λεωφορεία και για τα τραμ, με την αφθονία των χαρτών και των σηματοδότησης που θα σας βοηθήσουν να προσανατοληστείτε αρκετά. Σπάνια θα περιμένετε περισσότερο από δύο λεπτά έναν συρμό, εννέα εκατομμύρια άνθρωποι ημερησίως χρησιμοποιούν το σύστημα. Οι παλαιότεροι σταθμοί προορίστηκαν αρχικά να χρησιμοποιηθούν και ως καταφύγια, και αυτό επειδή οι κυλιόμενες σκάλες μοιάζουν να φτάνουν στα μισά του δρόμου προς το κέντρο της γης.

Τα λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ τρέχουν σχεδόν παντού όπου δεν πάει το μετρό, και είναι κατάλληλα για τα περιφερειακές μετακινήσεις ή για να βγείτε έξω από το κέντρο της πόλης. Θα χρειαστείτε ένα εισιτήριο που με διατρητική μηχανή ακυρώνετε μέσα στο όχημα - τα εισιτήρια είναι κατάλληλα και για τις τρεις μορφές μεταφοράς.


Σημείωση: Προσπαθούμε να κρατήσουμε την ιστοσελίδα μας ενημερωμένη. Οι πληροφορίες προσφέρονται όπως είναι ("as is") και η εταιρεία δεν αναλαμβάνει ευθύνες για κάθε απώλεια πραγμάτων, βλάβες, παρεξηγήσεις και ταλαιπωρία μεμονωμένων ταξιδιωτών που μπορεί να προκύψει λόγο των πληροφοριών αυτών. Αν ταξιδεύετε μόνοι σας, θα πρέπει να επιβεβαιώνετε τις σημαντικές πληροφορίες όπως έκδοση βίζας, ασφάλεια και υγεία, τελωνεία και μεταφορές. DAYRISE Holidays αναλαμβάνει ευθύνες εκτέλεσης εκδρομών όπως ακριβώς αναφέρονται στα προγράμματά μας. Καθώς επίσης να σας ενημερώσει για όλα τα απαραίτητα έγγραφα, αλλά και να αναλάβει την έκδοσή των.


Let's socializedayrise
© 2022 | Όροι Συμμετοχής
All Rights Reserved


Head Office:

4, Venizelou str
Thessaloniki, 54624

Phone

+30 2310 222413

Email
sales@dayrise.gr
Corfu Branch Office:

1, Agias Sofias str
Corfu, 49 100

Phone

+30 2661401851

Email
vs@dayrise.gr
Newsletter


Εξυπηρέτηση Πελατών
2310 222413
sales@dayrise.gr

MHTE 09.33.E.60.00.01448.0.1
Αρχική | Ξενοδοχεία | Πτήσεις | Ταξίδια | Last Minute | Επικοινωνία | Όροι Συμμετοχής