Megali Panagia


H Μεγάλη Παναγία (προηγούμενο όνομα Ρεβενίκια) είναι κωμόπολη της Χαλκιδικής η οποία βρίσκεται στις υπώρειες του όρους Χτίκελα, μεταξύ των χερσονήσων Σιθωνίας και Αγίου Όρους, σε απόσταση 16 χλμ. από τη θάλασσα. Η απόστασή της από το κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι περίπου 80 χιλιόμετρα και από την Αρναία 12 χιλιόμετρα. Αποτελεί την έδρα του δήμου Παναγίας. Οι κάτοικοι εργάζονται σε μεταλλωρυχεία και ασχολούνται επίσης με την κτηνοτροφία και την υλοτομία.Στην απογραφή του 2001 είχε πληθυσμό 2.727 κατοίκων.  
Προσανατολιζόμενοι
Στον οικισμό υπάρχει 12θέσιο Δημοτικό Σχολείο, 2 νηπιαγωγεία, Γυμνάσιο, ποδοσφαιρική ομάδα (αγωνίζεται στο βόρειο όμιλο στη β΄ κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος), αγροτικό ιατρείο, δημαρχείο, Κ.Α.Π.Η, πολιτιστικός σύλλογος, σύλλογος γυναικών και τμήμα συνοριακής φύλαξης. Στη Μεγάλη Παναγία υπάρχουν πολλοί ναοί και εξωκλήσια, με σημαντικότερο αυτόν της Κοίμησης της Θεοτόκου, που βρίσκεται 2 χιλιόμετρα από το χωριό, η Παναγιούδα, που χρονολογείται από τις αρχές του 11ου αιώνα και ο Ναός του Αγίου Βασιλείου (1955). Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στο χωριό αρκετά οργανωμένη προσπάθεια για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού .Υπάρχουν ήδη 3 οργανωμένα καταλύμματα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
 
Ιστορία
Το χωριό ονομάστηκε έτσι από την παράδοση που μιλά για ένα όραμα που είδε μια γιαγιά. Στο όραμα είδε μια μαυροφορεμένη γυναίκα που της υπέδειξε να αναφέρει στους προύχοντες του χωριού να σκάψουν σε ένα συγκεκριμμένο χώρο.Η γιαγιά φοβήθηκε να το αναφέρει για να μην την περιγελάσουν.Το όνειρο επαναλήφτηκε και δεύτερη και τρίτη φορά.Όταν το ανέφερε, οι προύχοντες του χωριού την κορόιδεψαν κατ'αρχήν αλλά μετά το θανατικό που έπεσε στα ζώα τους φοβήθηκαν, έσκαψαν και βρήκαν θαμμένη μία εικόνα της. Μετά την ανακάλυψη στο σημείο εκείνο χτίστηκε το Ιερό Προσκύνημα το οποίο υπάρχει μέχρι και σήμερα. Η εικόνα εκλάπη πριν πολλά χρόνια. Η Μεγάλη Παναγία υπήρξε ένα απο τα μεγαλύτερα χωριά των Μαδεμοχωρίων, ή κατά άλλους του Κοινού του Μαδεμίου, συνεταιρισμού που υπήρξε στη Χαλκιδική απο την Τουρκοκρατία και αποτελούσε μορφή συνεταιρισμού εργατών στο Μαντέμ λάκο, Μεταλλείων Κασσάνδρας. Οι κάτοικοι της Μεγάλης Παναγίας συμμετείχαν στην επανάσταση του 1821. Σπουδαίος αγωνιστής της επανάστασης του 1821 ήταν ο Θεόδωρος Αγγέλου.


Σημείωση: Προσπαθούμε να κρατήσουμε την ιστοσελίδα μας ενημερωμένη. Οι πληροφορίες προσφέρονται όπως είναι ("as is") και η εταιρεία δεν αναλαμβάνει ευθύνες για κάθε απώλεια πραγμάτων, βλάβες, παρεξηγήσεις και ταλαιπωρία μεμονωμένων ταξιδιωτών που μπορεί να προκύψει λόγο των πληροφοριών αυτών. Αν ταξιδεύετε μόνοι σας, θα πρέπει να επιβεβαιώνετε τις σημαντικές πληροφορίες όπως έκδοση βίζας, ασφάλεια και υγεία, τελωνεία και μεταφορές. DAYRISE Holidays αναλαμβάνει ευθύνες εκτέλεσης εκδρομών όπως ακριβώς αναφέρονται στα προγράμματά μας. Καθώς επίσης να σας ενημερώσει για όλα τα απαραίτητα έγγραφα, αλλά και να αναλάβει την έκδοσή των.


Let's socializedayrise
© 2022 | Όροι Συμμετοχής
All Rights Reserved


Head Office:

4, Venizelou str
Thessaloniki, 54624

Phone

+30 2310 222413

Email
sales@dayrise.gr
Corfu Branch Office:

1, Agias Sofias str
Corfu, 49 100

Phone

+30 2661401851

Email
vs@dayrise.gr
Newsletter


Εξυπηρέτηση Πελατών
2310 222413
sales@dayrise.gr

MHTE 09.33.E.60.00.01448.0.1
Αρχική | Ξενοδοχεία | Πτήσεις | Ταξίδια | Last Minute | Επικοινωνία | Όροι Συμμετοχής