Ζάκυνθος


Η Ζάκυνθος με έκταση 410 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μήκος ακτών που φθάνει τα 123 χιλιόμετρα και πληθυσμό 35.000 κατοίκων, είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί του Ιονίου πελάγους.
Το τοπίο στο νησί ποικίλει. Τις εύφορες πεδιάδες τις νοτιοανατολικής πλευράς, που καταλήγουν σε γαλήνιους κόλπους και αμμώδεις ακρογιαλιές, διαδέχεται η άγρια ομορφιά των βουνών της δυτικής πλευράς με εντυπωσιακούς απότομους βράχους κατά μήκος των ακτών της.
Το ήπιο, Μεσογειακό κλίμα και οι άφθονες βροχές του χειμώνα χαρίζουν στο νησί πλούσια βλάστηση, η οποία εξάλλου το χαρακτηρίζει από την αρχαιότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι με το επίθετο "υλήεσσα",δηλαδή δασώδης, αναφέρεται από τον Όμηρο.
Η πρωτεύουσα έχει το ίδιο όνομα με το νησί, Ζάκυνθος. Οι ντόπιοι όμως συχνά την αποκαλούν Χώρα.  
Προσανατολιζόμενοι
Η πόλη της Ζακύνθου είναι κτισμένη αμφιθεατρικά κατά μήκος της καταπράσινης ανατολικής πλαγιάς του λόφου της Μπόχαλης.
Οι καταστροφικοί σεισμοί του 1953 και η φωτιά που ακολούθησε κατέστρεψαν την όμορφη παλιά πόλη με τις ψηλές επαύλεις και τα επιβλητικά κτίρια. Όμως η Ζάκυνθος αναδύθηκε από τα συντρίμια της ανανεωμένη με καινούργια εντυπωσιακά κτίρια προσπαθώντας να διατηρήσει το προσεισμικό ύφος.
Η πλατεία Σολωμού περιτριγυρίζεται από μερικά τέτοια κτίρια με χαρακτηριστικά τοξοτά παράθυρα και καμάρες. Εδώ βρίσκεται το Μεταβυζαντινό Μουσείο Ζακύνθου, η Βιβλιοθήκη, καθώς και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Μόλου, ένα αναγεννησιακού ύφους κτίριο του 17ου αιώνα με βυζαντινό καμπαναριό. Στο κέντρο της πλατείας δεσπόζει ο ανδριάντας του Διονυσίου Σολωμού, εθνικού ποιητή της Ελλάδας.
Ο παραλιακός δρόμος, η Στράτα Μαρίνα (Κ. Λομβάρδου), είναι το πιο πολυσύχναστο σημείο της πόλης τους θερινούς μήνες. Καφέ, εστιατόρια και τουριστικά καταστήματα προσελκύουν πλήθος τουριστών αλλά και ντόπιων. Ο δρόμος ξεκινά από την πλατεία Σολωμού για να καταλήξει στην εκκλησία του Αγίου Διονυσίου, προστάτη αγίου του νησιού.
Καθώς απομακρύνεται κανείς από το λιμάνι, λίγους δρόμους πέρα από την πλατεία Σολωμού και προχωρόντας προς το εσωτερικό της πόλης, φθάνει στην πλατεία του Αγίου Μάρκου. Εδώ βρίσκεται η καθολική εκκλησία του Αγίου Μάρκου καθώς και το Μουσείο Σολωμού, Κάλβου και Επιφανών Ζακυνθίων. Από αυτή την πλατεία ξεκινά και η οδός Αλ. Ρώμα, που διασχίζει σχεδόν ολόκληρη την πόλη και είναι το εμπορικό κέντρο του νησιού εδώ και αιώνες.
Αξίζει ακόμη να επισκεφθείτε τις εκκλησίες της Φανερωμένης και της Κυρίας των Αγγέλων, με αξιόλογα έργα ντόπιων και Κρητών αγιογράφων.
Κοντά στην εκκλησία της Φανερωμένης, στο σημείο που βρισκόταν το πατρικό σπίτι του Γρηγορίου Ξενόπουλου, υπάρχει το Μουσείο που είναι αφιερωμένο στο γνωστό συγγραφέα.
 
Πότε να πάτε
Το κλίμα της Ζακύνθου είναι τυπικό μεσογειακό.
Το καλοκαίρι ζεστό και υγρό με καταγάλανο καθαρό ουρανό, ενω ο χειμώνας ήπιο και βροχερός.
Σε αυτές τις συνθήκες οφειλετε άλλωστε και η πυκνή βλάστηση του νησιού.
Η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι περίπου 17° C, το χειμώνα φθάνει στον 1° C τον Ιανουάριο,ενω το καλοκαίρι στους 38° C τον Ιούλιο.

Το τέλος της άνοιξης και οι αρχές του φθινόπωρου είναι ίσως
η καλύτερη εποχή για να επισκεφθεί κάποιος τη Ζάκυνθο.
Απο τις αρχές Μαϊου ως τα μέσα Ιουνίου ο καιρός είναι ζεστός οι παραλίες ήρεμες, χωρίς πολυκοσμία και η διαμονή πιο φθηνή.
Στις αρχές του φθινόπωρου επίσης η αλλαγή του φωτός,οι πρώτες
ζεστές βροχές και οι γιορτές που διαδέχονται η μια την άλλη στα χωριά του νησιού, προσφέρουν μια αξέχαστη εμπειρία στον επισκέπτη.
Μπορεί κανείς να απολαύσει τη θάλασσα ως το τέλος Οκτωβρίου.

Απο τα μέσα Ιουλίου ως και το τέλος Αυγούστου η Ζάκυνθος
είναι γεμάτη απο επισκέπτες. Αν κάποιος επιθυμεί ήρεμες διακοπές μπορεί να τις αναζητήσει στο βόρειο τμήμα του νησιού.
Τα ορεινά χωριά,που έχουν ακόμη την ατμόσφαιρα μιάς άλλης εποχής, οι βόλτες στα πευκόφυτα δάση και το μπάνιο στις παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Ο ταξιδιώτης πού θα θελήσει να εξερευνήσει και τις πιο από-
κρυφες ομορφιές του νησιού και είναι πολλές αυτές, θα χρειαστεί οπωσδήποτε μεταφορικό μέσο,αν δεν έχει ο ίδιος μπορεί να νοικιάσει, προτείνουμε jeep η μοτοσυκλέτα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόσταση απο το βόρειο άκρο του νησιού
ως το νοτιότερο σημείο είναι περίπου 50 χλμ.
 
Εκδηλώσεις
6 Ιουλίου ΒΡΑΔΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΧΟΡΟΥ
Συμμετέχουν Ζακυνθινά παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα.

8 Ιουλίου ΒΡΑΔΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΧΟΡΟΥ
Παραδοσιακό Μουσικοχορευτικό Συγρότημα "Υακίνθη"

9 Ιουλίου ΘΕΑΤΡΟ
"Ανακαλύπτοντας την Αμερική"

13 Ιουλίου ΘΕΑΤΡΟ
"ΚΟΠΠΕΛΙΑ"
Αθηναϊκές μαριονέτες της Κάρμεν Ρουγγέρη

14 Ιουλίου ΘΕΑΤΡΟ
"Το Ζαμπελάκι του Ρώμα"
Πολιτιστικός Σύλλογος Σκουλικάδου "ο Ερωτόκριτος"

20 Ιουλίου ΣΥΝΑΥΛΙΑ
"ΩΔΕΣ Κάλβου"
Ηλίας Ανδριόπουλος - Ορχήστα & Χορωδία ΕΡΤ

24 Ιουλίου ΣΥΝΑΥΛΙΑ με πανσέληνο
Νίκος Δημητράτος - Βάσια Ζήλου

26 Ιουλίου ΧΟΡΟΣ
"ΑΕΝΑΟΝ"
Χοροθέατρο του Daniel Lommel

26 Ιουλίου - 9 Αυγούστου Έκθεση Βιβλιοπωλείου "ΘΕΩΡΙΑΣ"

ΦΟΥΑΓΙΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ


31 Ιουλίου ΘΕΑΤΡΟ
"Η Χιονάτη και οι επτά ψηλοί...νάνοι"
Παιδική παράσταση της Κάρμεν Ρουγγέρη

3 Αυγούστου ΧΟΡΟΣ
Επτανησιακή συνάντηση κλασσικού & σύγχρονου χορού.


4 Αυγούστου ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Μιχάλης Χατζηγιάννης

8 Αυγούστου ΘΕΑΤΡΟ
"Ορνιθες" Αριστοφάνη
Οργανισμός Ελληνικού Θεάτρου
με τον Θύμιο Καρακατσάνη


10 - 18 Αυγούστου Εκθεση ζωγραφικής
Αθηνά Λυκούρεση

ΦΟΥΑΓΙΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ


11 Αυγούστου ΘΕΑΤΡΟ
"Λυσιστράτη" Αριστοφάνη
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας
με τους Γιάννη Μπέζο & Δημήτρη Πιατά.

13 Αυγούστου ΣΥΝΑΥΛΙΑ
ΠΥΞ ΛΑΞ

16 Αυγούστου ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Βασίλης Λέκκας

16 - 22 Αυγούστου Εκθεση ζωγραφικής
Κλαίρη Μαρώτα

ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ17 Αυγούστου Σερενάτα του Αυγούστου
μουσικοχορευτική βραδιά με τον Τιμόθεο Αρβανιτάκη

18 Αυγούστου ΘΕΑΤΡΟ
"Λα Μοσκέτα" του Ρουτζαντε
κωμωδία της Comedia del Arte από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρούμελης


20 Αυγούστου ΧΟΡΟΣ
"Χορικά" της Ζουζούς Νικολούδη


22 Αυγούστου ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Χορωδία Ζακύνθου "Το Φιόρο του Λεβάντε"

27 Αυγούστου ΘΕΑΤΡΟ
" Ο Κόντες Μαντολάτος"
ΔΕΠΑΨ Αργοστολίου


28 Αυγούστου Εκθεση "ΚΑΣΤΡΩΝ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ"

ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ


31 Αυγούστου ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Χρήστος Νικολόπουλος
 
Αξιοθέατα
Μουσείο Σολωμού,Κάλβου και επιφανών Ζακυνθίων
Το Μουσείο φιλοξενεί τους τάφους των δύο μεγάλων Ζακυνθινών ποιητών, του Διονυσίου Σολωμού (1798 - 1857) και του Ανδρέα Κάλβου (1792 - 1869) καθώς επίσης και ένα σημαντικό αριθμό χειρογράφων και προσωπικών αντικειμένων του Σολωμού.
Στο Μουσείο υπάρχουν ακόμη συλλογές πορτραίτων επιφανών Ζακυνθίων, οικοσήμων Ζακυνθινών ευγενών και φωτογραφιών καθώς και έπιπλα και ενδυμασίες εποχής.
Τοποθεσία: πλατεία Αγ. Μάρκου, πόλη Ζακύνθου.

Βυζαντινό μουσείο Ζακύνθου
Το Μουσείο περιέχει μια εξαιρετική συλλογή εικόνων που χρονολογούνται από τη Βυζαντινή εποχή έως και τον 19ο αιώνα, καθώς και ξυλόγλυπτα τέμπλα, τοιχογραφίες του 12ου - 13ου και 17ου -18ου αιώνα, γλυπτά της Ελληνιστικής, Βυζαντινής και μετά-βυζαντινής περιόδου. Στο Μουσείο βρίσκεται ακόμη και μια λεπτομερής μακέτα της πόλης της Ζακύνθου όπως αυτή ήταν την περίοδο 1930-1950.
Τοποθεσία: πλατεία Σολωμού, πόλη Ζακύνθου.
Ημέρες και Ώρες λειτουργίας:
Καθημερινά: 08:30 - 15:00 Δευτέρα: κλειστό.

Το Ενετικό κάστρο
Το Κάστρο βρίσκεται στην κορυφή ενός καταπράσινου λόφου στην περιοχή της Μπόχαλης. Είναι χτισμένο πάνω στα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης (Ψωφίδας) και τα τείχη του, που διατηρούνται σχεδόν ανέπαφα, ολοκληρώθηκαν το 1646. Πάνω από την εξωτερική πύλη το Ενετικό έμβλημα με τους λέοντες του Αγ. Μάρκου. Η γεμάτη πεύκα γύρω περιοχή προσφέρει εξαιρετική θέα προς την πόλη της Ζακύνθου.
Τοποθεσία:3 χλμ. απο την πόλη της Ζακύνθου στη περιοχή Μπόχαλη.
Ημέρες και Ωρες λειτουργίας:
Απο 1ης Νοεμβρίου εως 30 Ιουνίου
Καθμερινά:08.30-15.00, Δευτέρα: κλειστά.
Απο 1ης Ιουλίου εως 31 Οκτωβίου
Καθημερινά: 08.00-19.00, Δευτέρα: κλειστά.

Γαλάζιες σπηλιές
Οι γαλάζιες σπηλιές βρίσκονται στην περιοχή Ασπρος Βράχος στο ακρωτήριο Σκινάρι, το πιο βόρειο σημείο του νησιού, 35 χιλιόμετρα από την πόλη της Ζακύνθου.
Η μεγαλύτερη από αυτές είναι το περίφημο Κυανούν Σπήλαιο και η είσοδός του ανακαλύφθηκε το 1897. Πήραν το όνομά τους από το έντονο γαλάζιο χρώμα που φαίνεται να εκπέμπει καθετί βυθισμένο στα νερά τους.
Μπορείτε να τις επισκεφθείτε με βάρκα από το γειτονικό λιμανάκι του Αγ. Νικόλα.

Λόφος του Στράνη
Ομορφος πευκόφυτος λόφος που προσφέρει μια εντυπωσιακή θέα προς τον Ζακυνθινό κάμπο. Ο λόφος του Στράνη ήταν ένας από τους αγαπημένους περιπάτους του Διονυσίου Σολωμού. Εκεί, καθισμένος στη σκιά ενός δέντρου και ακούγοντας τα κανόνια από το απέναντι Μεσολόγγι, έγραψε τον Ύμνο προς την Ελευθερία.
Τοποθεσία: 2 χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Ζακύνθου στην περιοχή του Ακρωτηριού.

Το μοναστήρι του Αγ.Γεωργίου στα Γκρεμνά
Το μοναστήρι βρίσκεται σ' ένα πυκνό πευκοδάσος ψηλά πάνω από τη θάλασσα κοντά στο ορεινό χωριό της Αναφωνήτριας στην περιοχή των Βολιμών. Η εντοιχισμένη πλάκα στην είσοδο μας πληροφορεί ότι "οικοδομήθη 1568 ανακαινίσθη 1856" Ένα μονοπάτι που ξεκινά από το μοναστήρι οδηγεί στη σπηλιά που ασκήτεψε ο Αγ. Γεράσιμος, προστάτης άγιος της Κεφαλονιάς.


Μουσείο "Γρηγόριος Ξενόπουλος"
Το μουσείο είναι αφιερωμένο στο γνωστό συγγραφέα και βρίσκεται στην περιοχή της Φανερωμένης στην πόλη της Ζακύνθου. Ανάμεσα στα εκθέματα είναι χειρόγραφα του Γρηγορίου Ξενόπουλου, εκδόσεις των έργων του, προσωπικά του αντικείμενα καθώς και έπιπλα εποχής από το οικογενειακό σπίτι του συγγραφέα.
Τοποθεσία: οδός Γαϊτα, πόλη Ζακύνθου.
Ημέρες και Ωρες λειτουργίας:
Δευτέρα έως Παρασκευή: 09:00 - 13:00


Τα νησιά Στροφάδια
Τα δύο μικρά νησάκια των Στροφάδων βρίσκονται 22 ναυτικά μίλια νότια από το νησί της Ζακύνθου. Στο μεγαλύτερο από αυτά χτίστηκε τον 13ο αιώνα ένα εντυπωσιακό μοναστήρι-οχυρό από την Ειρήνη, κόρης του Βυζαντινού αυτοκράτορα Θεωδόρου Α΄ του Λασκάρεως. Ο Αγ. Διονύσιος -πολιούχος της Ζακύνθου- ήταν ένας από τους μοναχούς που έζησαν εδώ.
Το καλοκαίρι υπάρχουν δρομολόγια από και προς τα Στροφάδια από το λιμάνι της Ζακύνθου.
 
Ιστορία
1. ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΧΡΟΝΟΙ
Η παρουσία της Ζακύνθου σημειώνεται από τους μυθικούς ήδη χρόνους. Η πρώτη αναφορά στο νησί γίνεται από τον Όμηρο στα έργα του Ιλιάδα και Οδύσσεια.
Λέγεται ότι πήρε το όνομά της από τον Ζάκυνθο, γιο του βασιλιά της Φρυγίας Δάρδανου. O Zάκυνθος με αχαιούς πολεμιστές από την πόλη Ψωφίδα της Αρκαδίας, όπου βασίλευαν τα αδέλφια του, κατοίκησε πρώτος το νησί δίνοντας του το όνομά του. Έχτισε μάλιστα ακρόπολη, πιθανόν στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα το Βενετσιάνικο κάστρο, την όποία και ονόμασε Ψωφίδα.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες του Παυσανία και του Θουκυδίδη αυτό συνέβη το 1500 π.Χ.
Οι νέοι κάτοικοι λάτρευαν τους Ολύμπιους θεούς, κυρίως τον Απόλλωνα και την Αρτεμη, όπως αποδεικνύεται και από αρχαία νομίσματα που έχουν βρεθεί στο νησί.
Στους Περσικούς πολέμους η Ζάκυνθος δεν έλαβε μέρος. Στον Πελοποννησιακό πόλεμο υποστήριξε την αθηναϊκή συμμαχία και συμμετείχε στην εκστρατεία εναντίον της Σικελίας. Μετά την αποτυχία της εκστρατείας, η αθηναϊκή συμμαχία διαλύεται και η Ζάκυνθος κατακτήθηκε από τους Σπαρτιάτες.
Αργότερα θα βρεθεί υπό την κυριαρχία των Μακεδόνων έως ότου κατακτηθεί τελικά από την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

2. ΡΩΜΑΪΚΟΙ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΧΡΟΝΟΙ
O 2os αιώνας π.Χ. βρίσκει τη Ζάκυνθο υπό Ρωμαϊκή κατοχή. Αρχικά διοικείται από Ρωμαίο κυβερνήτη σύμφωνα με το Ρωμαϊκό δίκαιο, αργότερα όμως οι Ζακυνθινοί αποκτούν κάποιας μορφής αυτονομία με την υποχρέωση να πληρώνουν ετήσιο φόρο στη Ρώμη και να παρέχουν ένα συγκεκριμένο αριθμό ανδρών για τις Ρωμαϊκές λεγεώνες.
Παρόλο που πολλές φορές, ιδιαίτερα στην αρχή, προσπάθησαν οι κάτοικοι του νησιού να απαλλαγούν από τη Ρωμαϊκή κηδεμονία δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις όπου συνεργάστηκαν επιτυχώς με τους Ρωμαίους για να υπερασπίσουν το νησί τους από διάφορες επιδρομές, κυρίως πειρατών που εκείνα τα χρόνια λυμαίνονταν τις ακτές τις Μεσογείου.
Η παρακμή και τελικά η πτώση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας έδωσαν νέα ώθηση σε διάφορους επίδοξους κατακτητές. Για αρκετές δεκαετίες οι ντόπιοι κάτοικοι βρίσκονταν στο έλεος των Γότθων, των Βανδάλων και των Αράβων που με συνεχείς επιδρομές οδήγησαν τους κατοίκους στα όρια της ανέχειας.
Δεν υπάρχει καμιά ιστορικά βεβαιωμένη πληροφορία για την ακριβή εποχή διάδοσης του χριστιανισμού στη Ζάκυνθο συμπεραίνεται όμως ότι η νέα θρησκεία επικράτησε μετά τα μέσα του 3ου μ.Χ. αιώνα.
Η ντόπια παράδοση ωστόσο υποστηρίζει ότι το 34 μ.Χ. η Μαρία Μαγδαληνή, πηγαίνοντας από την Ιερουσαλήμ στην Ρώμη, σταμάτησε στη Ζάκυνθο και κήρυξε το λόγο του Ιησού. Λέγετε μάλιστα ότι το χωριό Μαριές στη δυτική πλευρά του νησιού ονομάστηκε έτσι σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος.
Κατά την Βυζαντινή περίοδο οι κάτοικοι της Ζακύνθου συνεχίζουν ζουν στην ανέχεια και το φόβο, χωρίς καμιά προοπτική ανάπτυξης καθώς μαζί με τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου βρίσκονται σχετικά απομονωμένα στα δυτικά όρια της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και αποτελούν εύκολο στόχο των κάθε λογής επιδρομέων.
Στις αρχές τις 2ης μ.Χ. χιλιετηρίδας, καθώς η Βυζαντινή αυτοκρατορία οδεύει προς την πτώση της, ένα νέο είδος επιδρομέων κάνει την εμφάνισή του. Είναι οι Σταυροφόροι που στο δρόμο για την απελευθέρωση των Αγίων Τόπων δεν χάνουν την ευκαιρία να επιτεθούν στις Βυζαντινές επαρχίες που θα βρεθούν στο δρόμο τους.

3. ΦΡΑΓΚΟΚΡΑΤΙΑ
Στα τέλη του 12ου αιώνα μ.Χ. Φράγκοι επιδρομείς καταλαμβάνουν τα νησιά του Ιονίου και ιδρύουν τις πρώτες στην Ελλάδα Φράγκικες ηγεμονίες.
Ιδρύεται έτσι , το 1185, η Παλατινή κομητεία Κεφαλληνίας-Ζακύνθου, που θα διατηρηθεί για τρεις ολόκληρους αιώνες υπό την ηγεμονία της οικογένειας των Ορσίνι αρχικά, των Ανδηγαυών αργότερα και τελικά των Τόκκων.
Οι συνωμοσίες, οι ίντριγκες και οι φόνοι θα χαρακτηρίσουν την εποχή της φράγκικης κυριαρχίας στη Ζάκυνθο αν και κατά την περίοδο της ηγεμονίας των Τόκκων οι συνθήκες καλυτερεύουν ,το νησί αρχίζει να αναπτύσσεται και ο πληθυσμός του φτάνει τις 25.000 κατοίκους.
Όμως το 1479 οι Τούρκοι καταλαμβάνουν και καταστρέφουν τη Ζάκυνθο ενώ ο τελευταίος Τόκκος εγκαταλείπει το νησί ανήμπορος να αντιδράσει στην τουρκική επιδρομή.

4. ΕΝΕΤΟΚΡΑΤΙΑ
Οι Ενετοί αναγνωρίζοντας τη στρατηγική για την εποχή σημασία της Ζακύνθου και μετά από ένα αξιοθαύμαστο πολεμικό και διπλωματικό παιχνίδι με τους Τούρκους καταλαμβάνουν το νησί το 1485.
Η ενετική κατοχή προσφέρει στη Ζάκυνθο τη σταθερότητα και τις ευκαιρίες ανάπτυξης που για αιώνες είχε στερηθεί.
Ο αποδεκατισμένος, μετά την Τουρκική κατοχή, πληθυσμός ενισχύεται με ενετούς υπηκόους αλλά και Έλληνες που καταφεύγουν ομαδικά εκεί όταν οι περιοχές τους κατακτώνται από τους Τούρκους. Έτσι η Ζάκυνθος μεταβάλλεται σε καταφύγιο για τους υπόλοιπους καταδιωκόμενους Έλληνες και πολύ σύντομα σε ένα κέντρο του Ελληνισμού. Η Ελληνική συνείδηση και παραδόσεις μέσα από τη γόνιμη αλληλεπίδραση με τις εξίσου έντονες Δυτικές επιδράσεις θα οδηγήσουν σε ένα νέο κοινό πνεύμα που θα εκφραστεί με όλες τις μορφές της τέχνης.
Η ειρήνη που η ισχύς της Βενετίας εξασφαλίζει στο νησί δίνει για πρώτη φορά μετά από αιώνες τη δυνατότητα οικονομικής και πνευματικής άνθησης. Οι κάτοικοι χωρίζονταν σε τρεις τάξεις: στους ευγενείς (nobili), στους αστούς (civili), και το λαό (popolari). Mόνο η τάξη των ευγενών, όσων δηλαδή το όνομα ήταν γραμμένο στη Χρυσή Βίβλο των ευγενών (libro d' oro) είχαν πολιτικά δικαιώματα.
Η στυγνή εκμετάλλευση του λαού από τους ευγενείς οδήγησε στο ρεμπελιό των ποπολάρων, την πρώτη κοινωνική επανάστασή στην ιστορία της νεώτερης Ελλάδας(1628-1632), που τελικά πνίγηκε στο αίμα. Οι Ζακυνθυνοί υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό τα μηνύματα της Γαλλικής επανάστασης(1789).
H βενετσιάνικη κυριαρχία λήγει, μετά από τρεις αιώνες, τα τελευταία χρόνια του 18ου αιώνα, με την πτώση της Γαληνότατης Δημοκρατίας και την κατάλυσή της από τα στρατεύματα των Γάλλων Δημοκρατών.

5. ΓΑΛΛΟΙ ΚΑΙ ΡΩΣΟΤΟΥΡΚΟΙ
Στις 4 Ιουλίου του 1797 η τρίχρωμη δημοκρατική σημαία αντικαθιστά στη Ζάκυνθο τη σημαία του Αγίου Μάρκου και οι Ζακυνθινοί υποδέχονται με ενθουσιασμό τις ιδέες για ελευθερία, ισότητα και αδελφότητα. Λίγες μέρες αργότερα και με ενθουσιώδεις πανηγυρισμούς καίνε στην πλατεία του Αγίου Μάρκου το Libro d' oro .
Η Γαλλική κατοχή κρατά μόλις 15 μήνες.
Τον Οκτώβριο του 1798 Ρώσοι και Τούρκοι καταλαμβάνουν τα Ιόνια νησιά, μια κατοχή που διαρκεί δύο σχεδόν χρόνια. Τελικά το 1800 οι δύο δυνάμεις αποφάσισαν την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους με το όνομα "Επτάνησος Πολιτεία" υπό την ''προστασία'' Ρωσίας και Τουρκίας. Στην τελευταία μάλιστα το νεοϊδρυθέν κράτος ήταν υποχρεωμένο να πληρώνει ετήσιο φόρο.
Η Επτάνησος Πολιτεία, που απετέλεσε το πρώτο ανεξάρτητο Ελληνικό κράτος της σύγχρονης ιστορίας, διήρκεσε επτά χρόνια. Το 1807 γαλλικά στρατεύματα, αυτοκρατορικά αυτή τη φορά, καταλαμβάνουν τα Ιόνια νησιά.
Αλλά ούτε και αυτή η δεύτερη γαλλική κατοχή θα διαρκέσει πολύ. Δύο χρόνια αργότερα, το 1809 ο Αγγλικός στόλος καταλαμβάνει τη Ζάκυνθο.

6. ΑΓΓΛΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Η Αγγλική κατοχή (1809-1864) θα είναι και η τελευταία περίοδος κατοχής πριν από την ένωση με την Ελλάδα.
Σημαντικά έργα υποδομής εκτελούνται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όπως δρόμοι, γέφυρες, καθώς και ένα μέρος του λιμανιού.
Οι ολοένα εντεινόμενες μυστικές προετοιμασίες για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού από την υπόλοιπη Ελλάδα, στις οποίες με ενθουσιασμό παίρνουν μέρος πολλοί Ζακυνθινοί, δημιουργούν πολλές αντιθέσεις μεταξύ των κατοίκων του νησιού και της Αγγλικής διοίκησης. Αντιθέσεις που εντείνονται με το ξέσπασμα, το 1821, της Ελληνικής επανάστασης. Η Αγγλική διοίκηση θέλοντας να διατηρήσει ουδετερότητα χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να αποτρέψει τη συμπαράσταση των κατοίκων των επτανήσων προς την επανάσταση. Παρά τις διώξεις , τις φυλακίσεις και τους απαγχονισμούς οι επτανήσιοι στηρίζουν απροκάλυπτα και ενεργά τους εξεγερμένους έλληνες.
Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους και την ίδρυση του Ελληνικού κράτους εμφανίζεται έντονο και το αίτημα της ένωσης των Ιονίων νησιών με την υπόλοιπη Ελλάδα. Παρά τις έντονες αρχικές αντιρρήσεις της η Αγγλία μαζί με τη Γαλλία και τη Ρωσία υπογράφουν στις 5 Ιουνίου του 1863 στο Λονδίνο, συνθήκη σύμφωνα με την οποία η Αγγλία εγκαταλείπει τη θέση της ως προστάτιδας δύναμης των Ιόνιων νησιών.
Στις 21 Μαΐου 1864 επισημοποιείται η ένωση των Ιόνιων νησιών με την Ελλάδα.

7. ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΧΡΟΝΙΑ
Η Ζάκυνθος και τα υπόλοιπα Ιόνια νησιά είναι τώρα τμήμα της Ελλάδας και ακολουθούν σε γενικές γραμμές την τύχη του υπόλοιπου Ελληνισμού.
Κατά τη διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου το νησί καταλαμβάνεται αρχικά από Ιταλούς και αργότερα από Γερμανούς.
Πολλοί Ζακυνθινοί παίρνουν μέρος στην Αντίσταση που θα οδηγήσει, το 1945, στην απελευθέρωση από τη Γερμανική κατοχή.
Λίγα χρόνια αργότερα το1953 ένας καταστρεπτικός σεισμός που ακολουθείται από εκτεταμένη πυρκαγιά ισοπεδώνει την πόλη της Ζακύνθου. Χάνονται έτσι ιστορικά κτίρια και εκκλησίες μαζί με τους θησαυρούς που περιέχουν.
Η πόλη ξαναχτίζεται, αυτή τη φορά σύμφωνα με έναν ιδιαίτερα αυστηρό αντισεισμικό κανονισμό, προσπαθώντας συγχρόνως να διατηρήσει κάτι από τον παλιό της χαρακτήρα.
 
Πως θα φτάσετε εκεί
Μπορείτε να πάτε στη Ζάκυνθο με αεροπλάνο ή
με
πλοίο

ΜΕ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ
Το διεθνές αεροδρόμιο Διονύσιος Σολωμός απέχει 4 χιλιόμετρα από την πόλη της Ζακύνθου.Το νησί έχει καθημερινή αεροπορική σύνδεση με το νέο αεροδρόμιο Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος" με πτήσεις της Ολυμπιακής Αεροπορίας . Η διάρκεια πτήσης είναι περίπου 45 λεπτά.
Ακόμη, ένας μεγάλος αριθμός απο πτήσεις charter φθάνει στο νησί τη θερινή περίοδο.
Δεν υπάρχουν δρομολόγια λεωφορείου από και προς το αεροδρόμιο. Η μεταφορά των επιβατών γίνεται με ταξί.

ΜΕ ΠΛΟΙΟ
ΚΥΛΛΗΝΗ - ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Το νησί συνδέεται ακτοπλοϊκώς με το λιμάνι της Κυλλήνης, που βρίσκεται στη βορειοδυτική ακτή της Πελοποννήσου. Υπάρχουν καθημερινά τουλάχιστον 4 δρομολόγια. Η απόσταση είναι 18 ναυτικά μίλια και το ταξίδι διαρκεί περίπου 1 ώρα.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ - ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Υπάρχει γραμμή φεριμπότ που συνδέει το λιμάνι του Αγ. Νικολάου Βολιμών με το
λιμάνι Πεσσάδα στην Κεφαλονιά. Τη θερινή περίοδο εκτελούνται καθημερινά δρομολόγια.
Το ταξίδι διαρκεί περίπου 1 ώρα.

Πως να πάτε στην Κυλλήνη.

Υπάρχουν τακτικά δρομολόγια των λεωφορείων των ΚΤΕΛ απο Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη για το λιμάνι της Κυλλήνης.

ΑΘΗΝΑ - ΖΑΚΥΝΘΟΣ

Τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ εκτελούν καθημερινά δρομολόγια για το λιμάνι της Κυλλήνης, που βρίσκεται στη βορειοδυτική ακτή της Πελοποννήσου. Η απόσταση Αθήνα-Κυλλήνη είναι 286 χιλιόμετρα και το ταξίδι διαρκεί περίπου 4 ώρες και 30 λεπτά.
Από την Κυλλήνη υπάρχει άμεση ανταπόκριση φεριμπότ για Ζάκυνθο

ΠΑΤΡΑ - ΖΑΚΥΝΘΟΣ

Τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ εκτελούν καθημερινά δρομολόγια για το λιμάνι της Κυλλήνης. Το ταξίδι διαρκεί περίπου 1 ώρα.
Από την Κυλλήνη υπάρχει άμεση ανταπόκριση φεριμπότ για Ζάκυνθο.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΖΑΚΥΝΘΟΣ

Εκτελούνται τακτικά δρομολόγια από και προς τη Θεσσαλονίκη τρεις φορές την εβδομάδα. Το ταξίδι διαρκεί περίπου 9 ώρες.
Από την Κυλλήνη υπάρχει άμεση ανταπόκριση φεριμπότ για Ζάκυνθο.


Σημείωση: Προσπαθούμε να κρατήσουμε την ιστοσελίδα μας ενημερωμένη. Οι πληροφορίες προσφέρονται όπως είναι ("as is") και η εταιρεία δεν αναλαμβάνει ευθύνες για κάθε απώλεια πραγμάτων, βλάβες, παρεξηγήσεις και ταλαιπωρία μεμονωμένων ταξιδιωτών που μπορεί να προκύψει λόγο των πληροφοριών αυτών. Αν ταξιδεύετε μόνοι σας, θα πρέπει να επιβεβαιώνετε τις σημαντικές πληροφορίες όπως έκδοση βίζας, ασφάλεια και υγεία, τελωνεία και μεταφορές. DAYRISE Holidays αναλαμβάνει ευθύνες εκτέλεσης εκδρομών όπως ακριβώς αναφέρονται στα προγράμματά μας. Καθώς επίσης να σας ενημερώσει για όλα τα απαραίτητα έγγραφα, αλλά και να αναλάβει την έκδοσή των.


Let's socializedayrise
© 2020 | Όροι Συμμετοχής
All Rights Reserved


Head Office:

4, Venizelou str
Thessaloniki, 54624

Phone

+30 2310 222413

Email
sales@dayrise.gr
Corfu Branch Office:

1, Agias Sofias str
Corfu, 49 100

Phone

+30 2661401851

Email
vs@dayrise.gr
Newsletter


Εξυπηρέτηση Πελατών
2310 222413
sales@dayrise.gr

MHTE 09.33.E.60.00.01448.0.1