Λιβύη


Απομονωμένη και παρεξηγημένη από τον υπόλοιπο κόσμο η "μεγάλη Τζαμαχιρίγια (η μεγάλη Δημοκρατία) όπως αποκαλούν τη χώρα τους οι Λίβυοι, κρατά καλά τα μυστικά της για τους με καλά υπομονή οπλισμένους ταξιδιώτες που θα αποφασίσουν να την εξερευνήσουν. Το εμπάργκο έχει πια λήξει και ήδη οι πρώτοι ταξιδιώτες, αν και σπάνιο είδος για τη χώρα, βρίσκονται κιόλας εκεί. Η συνεννόηση δύσκολη, και μην φανταστείτε ότι το πρόβλημα βρίσκεται στη γλώσσα. Η βορειοαφρικάνικη επαρχιώτικη νοοτροπία με ολίγη από σοσιαλισμό σε όλο της το μεγαλείο. Ευτυχώς υπάρχουν και αυτά τα άτιμα τα δολάρια, που ως από μηχανής θεός την τελευταία στιγμή λύνουν τα προβλήματα. Μπορεί να μην είναι η χώρα που περιπλανιέσαι ευχαρίστως, αλλά αν ξέρεις που πας, το ταξίδι θα μείνει αξέχαστο. Οι αρχαίες (ελληνικές) πόλεις στη βόρεια μεσογειακή ζώνη, είναι από τις καλύτερα διατηρημένες και ακόμα αν είστε από αυτούς που αποφεύγετε επιμελώς κάθε αρχαιολογικό χώρο, στη Μεγάλη Λέπτη, θα νιώσετε την επιβλητικότητα του χώρου. Ανατολικότερα, πέρα από τη Βεγγάζη βρίσκονται οι αρχαίες πόλεις Κυρήνη και Απολλώνια, κομμάτι κι αυτές της ελληνικής ιστορίας.
 
Γεγονότα
Πνιγμένη κυριολεκτικά στην άμμο, η Λιβύη απλώνεται μέχρι την καρδιά της Σαχάρας και μάλιστα τα πιο όμορφα και απομονωμένα κομμάτια της, λέγεται ότι ανήκουν στη Λιβυκή επικράτεια. Αν είστε ο άνθρωπος της περιπέτειας, τότε στα Νότια της Λιβύης θα βρείτε τα πιο μαγευτικά τοπία της Σαχάρας, λίμνες στην καρδιά της ερήμου κοντά στο Ουμπάρι, απόκοσμα λαξευμένους βράχους στην έρημο Φεζάν, το σεληνιακό τοπίο στο Waw Namus και θα γνωρίσετε από κοντά τη σκληρή ζωή των Τουαρέγκ.Η πρεσβεία της Λιβύης (25ης Μαρτίου 6, Ψυχικό, τηλ. 210 6742120) θα σας δώσει χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία βίζα για την είσοδό σας στη χώρα, πηγαίνετε όμως αρκετά νωρίτερα από το ταξίδι σας, γιατί μπορεί να περάσουν μια ή δύο εβδομάδες από τη στιγμή της αίτησής σας μέχρι να μπει η σφραγίδα στο διαβατήριό σας. Έχετε υπόψη σας ότι αν έχετε ταξιδέψει προηγουμένως στο Ισραήλ και έχετε σφραγίδα στο διαβατήριό σας μάλλον δεν θα σας δώσουν βίζα για τη Λιβύη.
 
Πότε να πάτε
Τα παράλια έχουν μεσογειακό κλίμα με ήπιους βροχερούς χειμώνες και αρκετό κρύο το βράδυ. Την άνοιξη η θερμοκρασία μπορεί να ανέβει απότομα στους 40 - 45 βαθμούς, ενώ το καλοκαίρι δεν διαφέρει πολύ από το ελληνικό, με ελάχιστα ψηλότερες θερμοκρασίες και ίσως συχνότερους καύσωνες. Η ενδοχώρα, έχει στεγνό κλίμα ολόκληρο το χρόνο, με μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας ανάμεσα στην ημέρα και τη νύχτα. Το χειμώνα η θερμοκρασία είναι ευχάριστη την ημέρα (20 - 25 C), ενώ μπορεί να πέσει και λίγο κάτω από το μηδέν τη νύχτα. Το ταξίδι τους καλοκαιρινούς μήνες στην έρημο δεν είναι αδύνατο, φτάνει βέβαια να αντέχετε τις ψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες ευτυχώς δε κρατούν για ολόκληρη τη διάρκεια της ημέρας.
 
Κόστος ζωής
Αν αλλάξετε τα χρήματά σας σε τράπεζα, σύμφωνα με την επίσημη ισοτιμία συναλλάγματος, τότε η Λιβύη είναι μια από τις ακριβότερες χώρες του κόσμου. Μην προσπαθήσετε να κάνετε σκληρό παζάρι για να πετύχετε καλύτερες τιμές. Αν δεν σας συμφέρει, απλά εγκαταλείψτε τη συναλλαγή. Σε ορισμένα καλύτερα ξενοδοχεία, θα σας ζητήσουν να πληρώσετε σε δολάρια, που σημαίνει πολύ ψηλή τιμή. Σε αυτή την περίπτωση αναζητήστε άλλο ξενοδοχείο.

Όσο προχωράτε νοτιότερα, η αλλαγή χρημάτων είναι δυσκολότερη, γιαυτό προτιμήστε να αλλάξετε χρήματα σε τράπεζες της Τρίπολης ή της Βεγγάζης.

Αν ταξιδεύετε οδικώς προς τη Λιβύη, όπως εμείς, καθώς θα πλησιάζετε στα σύνορα από την Τυνησία ( και πιθανότατα ισχύει το ίδιο από την Αιγυπτιακή πλευρά), στο δρόμο θα υπάρχουν πρόχειρα "ανταλλακτήρια", κάποιες παράγκες ή άνθρωποι που θα στέκονται στην άκρη του δρόμου και θα ανεμίζουν δεσμίδες από δηνάρια προς πώληση. Βεβαιωθείτε για τις τιμές και αλλάξτε τα χρήματά σας.

Στη Λιβύη δεν μπορείτε να αλλάξετε ταξιδιωτικές επιταγές ούτε να χρησιμοποιήσετε πιστωτικές κάρτες. Φέρτε μαζί σας μόνο μετρητά κατά προτίμηση σε δολάρια,και Ευρώ.
οικονομικό γεύμα : 5 - 10 US$

1 EURO 1,7 Λιβυκα Δηνάρια
γεύμα σε εστιατόριο: 10 - 15 US$

 
Πολιτισμός
Η Λιβύη ακολουθεί το ισλαμικό εορτολόγιο, αλλά ο επισκέπτης δύσκολα θα αντιληφθεί κάτι το ιδιαίτερο τiς μέρες γιορτής αν δεν μένει σε κάποια οικογένεια ή αν δεν υπάρχει προσωπική σχέση με κάποιο ντόπιο.

Είναι καλό να αποφύγετε να ταξιδέψετε την εποχή που γιορτάζεται το Ραμαζάνι (Δεκέμβριος) γιατί πολλά καταστήματα θα είναι κλειστά, υπάρχει μια γενική ραθυμία σε όλους και δεν είναι εύκολο να βρείτε φαγητό κατά η διάρκεια της ημέρας.

Στην 1η του Σεπτέμβρη γιορτάζεται η επέτειος της επανάστασης με παρελάσεις στην Τρίπολη και πιθανώς με δημόσια εμφάνιση και ομιλία του Καντάφι στην πράσινη πλατεία. Άλλες λιγότερο θορυβώδεις εθνικές επέτειοι εορτάζονται στις 2 Μαρτίου ( Διακήρυξη της εξουσίας του Λαού) και 11 Ιουνίου (απομάκρυνση όλων των ξένων βάσεων).
 
Πως θα φτάσετε εκεί
Κοντά στα σύνορα με την Τυνησία βρίσκεται η παραδοσιακή πόλη Γκαντάμες. Αν και η παλιά πόλη έχει πλέον εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους της, παραμένει άψογα διατηρημένη σαν να την εγκατέλειψαν μόλις χτες. Αρκετοί από τους κατοίκους έχουν διατηρήσει ανέπαφο το εσωτερικό των σπιτιών τους, την επίπλωση, τη διακόσμηση και για λίγα δηνάρια ευχαρίστως θα σας ξεναγήσουν. Η διάταξη των σπιτιών που βρίσκονται πολύ κοντά το ένα στο άλλο, αφήνοντας μικροσκοπικά σκοτεινά δρομάκια ανάμεσά τους, είναι ένα χαρακτηριστικός τρόπος προστασίας από τις ακραίες θερμοκρασίες της ερήμου. Ανεβείτε στο μιναρέ που βρίσκεται στη κεντρική πλατεία για να έχετε θέα σε ολόκληρη την πόλη.
 
Περιπλανώμενοι
Απρόσωπη, μεγάλη και χαοτική, σε τίποτα δεν θυμίζει την άλλοτε γνωστή σαν "νύφη της Μεσογείου". Ελάχιστα εναπομείναντα κτίρια από την ιταλική αποικιοκρατία και τζαμιά δείχνουν ποια ήταν η ατμόσφαιρα της πόλης πριν τα μοντέρνα και μέτριας αισθητικής κτίρια και οι αυτοκινητόδρομοι αρχίσουν να καταβροχθίζουν την πόλη. Όταν περάσετε τα τείχη που περικλείουν τη Μεντίνα, την παλιά πόλη, τότε μόνο θα βρεθείτε στην καρδιά της Τρίπολης. Χιλιάδες μικραμάγαζα και πλήθος κόσμου συνωστίζεται στα βρώμικα στενά σοκάκια, φτωχογειτονιές, εργαστήρια πάσης φύσεως προϊόντων ναργιλεδάδικα και συπαθητικά κεφέ. Μέρος της παλιάς πόλη είναι και το κόκκινο κάστρο Al-Saraya Al-Hamra, το οποίο περιλαμβάνει ένα ενδιαφέρον μουσείο ενώ από το τείχος έχετε θέα προς την πόλη.
Τα ξενοδοχεία στην Τρίπολη είναι ιδιαίτερα ακριβά, όμως είναι μάλλον αδύνατο να αποφύγετε την παραμονή σας εδώ γιατί όλες οι υπεραστικές συγκοινωνίες και πολλές οργανωμένες εκδρομές ξεκινούν από εδώ.Αν υπάρχει ένας αρχαιολογικός χώρος που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε στη Λιβύη αυτός είναι η Μεγάλη Λέπτη. Θαμμένη για αιώνες κάτω από την άμμο, παρέμεινε ανέπαφη από πολέμους και λεηλασίες και σήμερα είναι η καλύτερα διατηρημένη ρωμαϊκή πόλη. Μπορείτε να περιπλανηθείτε στην αρχαία αγορά, στο νυμφαίο, να βαδίσετε το λιθόστρωτο δρόμο με τους κίονες προς τη θάλασσα, ή να μπείτε στο μεγαλοπρεπές αμφιθέατρο. Ένα μικρό μουσείο υπάρχει στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου.Ταξιδεύοντας ανατολικά, εκτός δρόμου πάντοτε μέσα από την έρημο, θα φτάσετε στην ηφαιστιογενή περιοχή Waw Namus. Η περιοχή μοιάζει περισσότερο με σεληνιακό παρά με γήινο τοπίο. Στον κρατήρα που σχηματίζει το ομώνυμο (ανενεργό) ηφαίστειο υπάρχει λίμνη. Ο κοντινότερος οικισμός είναι ο Waw Kambir προς τον οποίο δεν υπάρχει δημόσια συγκοινωνία. Ο μόνος τρόπος για να φτάσετε εδώ είναι με οργανωμένη τουρ, ή με νοικιασμένο αυτοκίνητο με οδηγό. Η διαδρομή από την πλησιέστερη πόλη (την οποία δεν έχουμε κάνει) πρέπει να είναι πολύ δύσκολη και να διαρκεί μέρες.


Σημείωση: Προσπαθούμε να κρατήσουμε την ιστοσελίδα μας ενημερωμένη. Οι πληροφορίες προσφέρονται όπως είναι ("as is") και η εταιρεία δεν αναλαμβάνει ευθύνες για κάθε απώλεια πραγμάτων, βλάβες, παρεξηγήσεις και ταλαιπωρία μεμονωμένων ταξιδιωτών που μπορεί να προκύψει λόγο των πληροφοριών αυτών. Αν ταξιδεύετε μόνοι σας, θα πρέπει να επιβεβαιώνετε τις σημαντικές πληροφορίες όπως έκδοση βίζας, ασφάλεια και υγεία, τελωνεία και μεταφορές. DAYRISE Holidays αναλαμβάνει ευθύνες εκτέλεσης εκδρομών όπως ακριβώς αναφέρονται στα προγράμματά μας. Καθώς επίσης να σας ενημερώσει για όλα τα απαραίτητα έγγραφα, αλλά και να αναλάβει την έκδοσή των.


Let's socializedayrise
© 2022 | Όροι Συμμετοχής
All Rights Reserved


Head Office:

4, Venizelou str
Thessaloniki, 54624

Phone

+30 2310 222413

Email
sales@dayrise.gr
Corfu Branch Office:

1, Agias Sofias str
Corfu, 49 100

Phone

+30 2661401851

Email
vs@dayrise.gr
Newsletter


Εξυπηρέτηση Πελατών
2310 222413
sales@dayrise.gr

MHTE 09.33.E.60.00.01448.0.1
Αρχική | Ξενοδοχεία | Πτήσεις | Ταξίδια | Last Minute | Επικοινωνία | Όροι Συμμετοχής