Σρι Λάνκα


Η Λαϊκή Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Σρι Λάνκα (παλιότερα γνωστή ως Κεϋλάνη) είναι μια νησιωτική χώρα νοτιοανατολικά των Ινδιών με έκταση 65.610 km² και πληθυσμό 21.324.791 (εκτίμηση 2009).[1]

Διοικητική πρωτεύουσα είναι τo Κόττε[4] (αγγλ. Sri Jayawardenepura Kotte), όμως μεγαλύτερη πόλη και οικονομική πρωτεύουσα είναι το Κολόμπο. Η επίσημη γλώσσα είναι η σιναλεζική ενώ ομιλούνται επίσης η ταμίλ και η αγγλική.

Οι κάτοικοι του νησιού στο θρήσκευμα είναι Βουδιστές (61%), ινδουιστές (21%), μουσουλμάνοι και χριστιανοί (7%). Το ποσοστό αναλφαβητισμού μεταξύ των κατοίκων είναι λιγότερο από 10 %. Η Κεϋλάνη έχει το ψηλότερο ποσοστό εγγράμματων (90,7%) ανάμεσα στις χώρες της μεσημβρινής Ασίας.[1]
 
Γεγονότα
]
Οι κάτοικοι του νησιού ζουν κυρίως από τη γεωργία. Παράγουν ρύζι, γλυκοπατάτα, αρτόκαρπους, τσάι (περίφημο το τσάι Κεϋλάνης) και κοκκοφοίνικες, αλλά γενικά η γεωργική παραγωγή είναι ανεπαρκής. Έτσι, η Κεϋλάνη υποχρεώνεται να εισάγει από το εξωτερικό τρόφιμα, όπως π.χ. ρύζι από τη Βιρμανία. Η βιομηχανία δεν έχει αναπτυχθεί. Υπάρχουν εργοστάσια επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων, όπως ελαιουργίας βυρσοδεψίας, καπνεργοστάσια κ.ά. Η βιομηχανία μετάλλου περιορίζεται σ'''' ένα εργοστάσιο, το ίδιο και η χημική βιομηχανία.

Υπάρχουν ορυχεία γραφίτη, μίκας και πολύτιμων λίθων, που έχουν μεγάλη σπουδαιότητα.

 
Κόστος ζωής
Η Ρουπία της Σρι Λάνκα, κυμαινόμενης ισοτιμίας με το Ευρώ (1 € περίπου αντιστοιχεί σε 160 ρουπίες, Δεκέμβριος 2008).

Tα ταξι είναι φτηνά και οι οδηγοί τους ευγενικοί και άριστοι γνώστες της Αγγλικής. Πολύ λογικές είναι και οι χρεώσεις των οδηγών σε περίπτωση που τους χρησιμοποιήσουμε ως ξεναγούς στα τοπικά αξιοθέατα.
Η τοπική κουζίνα είναι κατά βάση επηρεασμένη από την Ινδική κουζίνα με δυτικά στοιχεία (λαχανικά, χόρτα, ρύζι, κρέας και ψάρι με τις γνωστές παράξενες για τα ελληνικά γούστα σάλτσες και πολλά φρούτα). Υπάρχουν πάρα πολλά εστιατόρια που σερβίρουν Ευρωπαϊκή και, γενικά, δυτική Κουζίνα. Τα περισσότερα ξενοδοχεία έχουν περισσότερα από ένα εστιατόρια, για να καλύψουν τις προτιμήσεις των πελατών τους. Προτιμήστε εμφιαλωμένο νερό.

 
Αξιοθέατα
Η Σρι Λάνκα δεν φημίζεται τόσο για τις παραλίες της όσο για την τροπική της βιοποικιλότητα αλλά και τον αρχέγονο πολιτισμό της. Αν προτιμάτε να εξερευνήσετε φυσικές ομορφιές αλλά και πολιτισμικά μνημεία αντί να «αράξετε» σε ένα τροπικό νησί, επιβάλλεται να σκεφθείτε σοβαρά την περίπτωσή της. Αρκετοί θα ενθουσιαστούν με τις ομορφιές του Πιντουρουταλαγκάλα, του ορεινού όγκου που δεσπόζει στο κέντρο του νησιού με κορυφή 2.500 μέτρων, και από τα ποτάμια και τους χειμάρρους που απορρέουν από αυτόν.


Στην Κάντι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, θα δείτε τον ναό στον οποίο φυλάσσεται το ιερό δόντι του Βούδα. Φημισμένη για τα αγάλματα του Βούδα είναι και η Μολοναρούα, επίσης στις όχθες λίμνης. Στην Πιναουέλα μπορείτε να επισκεφθείτε το μοναδικό στον κόσμο ορφανοτροφείο… ελεφάντων. Όταν «ενηλικιώνονται» οι τρόφιμοί του, χαρίζονται σε μοναστήρια ή πάρκα. Στην Πολαναρούβα, την αρχαία πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα μπορείτε να θαυμάσετε το μοναδικό σύμπλεγμα ναών παλατιών και αγαλμάτων όπως το άγαλμα του Αναπαυόμενου Βούδα. Αξέχαστη θα σας μείνει και μια βόλτα στη Σιγκιρίγια με το πέτρινο φρούριο, τους κήπους μπαχαρικών και τη βιοτεχνία των ινδικών υφασμάτων Μπατίκ. Μην ξεχάσετε να γευθείτε το περίφημο «τσάι Κεϋλάνης» που διατηρεί την αποικιακή ονομασία της χώρας.

BENTOTA, HIKKADUWA, WADDUWA, KALUTARA Τα βασικά θέρετρα του νησιού στην δυτική όχθη του ινδικού ωκεανού. Προσφέρουν εξαιρετικές επιλογές διαμονής και διατροφής στα σύγχρονα ξενοδοχεία και εστιατόρια. Παράδεισος για όσους θέλουν να ξεκουραστούν με θέα τα γαλάζια νερά του αρχιπελάγους, κάτω από τους κοκκοφοίνικες και πάνω στην κατάλευκη χρυσή αμμουδιά. Αποτελεί επίσης παράδεισο για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ και ειδικά όσοι ενδιαφέρονται να κάνουν θαλάσσια παρατήρηση των υπέροχων κοραλλιογενών υφάλων. Τη νύχτα προσφέρεται για χορό και γλέντι στα πολυάριθμα νυχτερινά κλαμπ.


 
Ιστορία
Πληροφορίες εξακριβωμένες έχουμε από το 543 μ.Χ. Τότε εγκαταστάθηκαν εδώ οι Σιγγαλέζοι από την Ινδία. Ο Βουδισμός διαδόθηκε και επικράτησε σαν θρησκεία. Κατά το 1505, έφτασαν οι πρώτοι Πορτογάλοι και ίδρυσαν αποικία. Οι Πορτογάλοι φέρθηκαν σκληρά στους ιθαγενείς. Έτσι, όταν εμφανίστηκαν στις ακτές του νησιού οι Ολλανδοί, οι ιθαγενείς ηγεμόνες έκαναν συμμαχία μαζί τους. Μετά από σκληρούς αγώνες οι Ολλανδοί επικράτησαν και έδιωξαν τους Πορτογάλους.

Αργότερα, μετά τον πόλεμο μεταξύ Αγγλίας και Ολλανδίας, η Κεϋλάνη πέρασε στην αγγλική κυριαρχία. Το 1802 αναγνωρίστηκε επίσημα η βρετανική κυριαρχία και το νησί έγινε "αποικία του στέμματος". Η Σρι Λάνκα έγινε ανεξάρτητο κράτος στις 4 Φεβρουαρίου 1948, παρέμεινε όμως μέλος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.

Η Κεΰλάνη ή, όπως ονομάστηκε αργότερα, Σρι Λάνκα (Ευλογημένο Νησί), αποτελεί την πρώτη χώρα που εξέλεξε γυναίκα πρωθυπουργό τι 1960, την Σιρίμαβο Μπανταρανάικε, η οποία έκανε διάφορες σοσιαλιστικές μεταρρυθμίσεις, στήριξε τις γυναίκες, εισήγαγε την χώρα στο Κίνημα των Αδέσμευτων (Non-aligned Movement), αλλά, κυρίως, κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας της άλλαξε το όνομα της χώρας και θέσπισε νέο Σύνταγμα. Το Διεθνές Αεροδρόμιο της Σρι Λάνκα φέρει το όνομά της.

Αποσχιστικό κίνημα των Ταμίλ
Από το 1983 ως το 2009 η χώρα ταλανιζόταν από βία καθώς η μειονότητα των Ταμίλ διεκδικούσε την ανεξαρτησία της. Οι δυνάμεις του στρατού συγκρούονταν με την ένοπλη ομάδα ανταρτών που αποκαλείται Τίγρεις για την Απελευθέρωση του Ταμίλ Ιλάμ (στα Αγγλικά: Liberation Tigers of Tamil Eelam - LTTE). Το 2002 οι αντάρτες και η κυβέρνηση υπέγραψαν εκεχειρία με τη διαμεσολάβηση της Νορβηγίας. Οι εχθροπραξίες όμως εντάθηκαν και πάλι το 2006.

Τον Ιανουάριο του 2009 ο κυβερνητικός στρατός κατάφερε τα μεγαλύτερα πλήγματα εναντίον των ανταρτών Τίγρεων των Ταμίλ. Έπειτα από σφοδρές μάχες κατελήφθησαν από τον κυβερνητικό στρατό οι πόλεις Κιλινότσι, πολιτική πρωτεύουσα των ανταρτών και στη συνέχεια η Μουλαϊτίβου, τελευταία πόλη που βρισκόταν υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών.[ Στις 16 Μαΐου του 2009 ο πρόεδρος Ραγιαπάκσε ανακοίνωσε τη νίκη του κυβερνητικού στρατού επί των ανταρτών Ταμίλ, σηματοδοτώντας το τέλος ενός εμφυλίου που διήρκεσε 25 χρόνια. Την επόμενη ημέρα οι αντάρτες αποφάσισαν κατάπαυση του πυρός και παραδέχθηκαν ότι ο αγώνας τους είχε άδοξο τέλος.

 
Διαβάστε
Δεν είναι απαραίτητη η Βίζα για τους Έλληνες πολίτες. Το διαβατήριο πρέπει να έχει ισχύ τουλάχιστον έξι μηνών από την είσοδό μας στη χώρα.

Πόλεις
Σημείωση: Προσπαθούμε να κρατήσουμε την ιστοσελίδα μας ενημερωμένη. Οι πληροφορίες προσφέρονται όπως είναι ("as is") και η εταιρεία δεν αναλαμβάνει ευθύνες για κάθε απώλεια πραγμάτων, βλάβες, παρεξηγήσεις και ταλαιπωρία μεμονωμένων ταξιδιωτών που μπορεί να προκύψει λόγο των πληροφοριών αυτών. Αν ταξιδεύετε μόνοι σας, θα πρέπει να επιβεβαιώνετε τις σημαντικές πληροφορίες όπως έκδοση βίζας, ασφάλεια και υγεία, τελωνεία και μεταφορές. DAYRISE Holidays αναλαμβάνει ευθύνες εκτέλεσης εκδρομών όπως ακριβώς αναφέρονται στα προγράμματά μας. Καθώς επίσης να σας ενημερώσει για όλα τα απαραίτητα έγγραφα, αλλά και να αναλάβει την έκδοσή των.


Let's socializedayrise
© 2022 | Όροι Συμμετοχής
All Rights Reserved


Head Office:

4, Venizelou str
Thessaloniki, 54624

Phone

+30 2310 222413

Email
sales@dayrise.gr
Corfu Branch Office:

1, Agias Sofias str
Corfu, 49 100

Phone

+30 2661401851

Email
vs@dayrise.gr
Newsletter


Εξυπηρέτηση Πελατών
2310 222413
sales@dayrise.gr

MHTE 09.33.E.60.00.01448.0.1
Αρχική | Ξενοδοχεία | Πτήσεις | Ταξίδια | Last Minute | Επικοινωνία | Όροι Συμμετοχής