ΚOYBA


Η Κούβα βρίσκεται στην Καραϊβική θάλασσα ανοιχτά του κόλπου του Μεξικού και περίπου 145 χλμ. νοτιοανατολικά της Φλόριντα. Ανακαλύφθηκε το 1492 από τον Χριστόφορο Κολόμβο. Είχε βέβαια "ανακαλυφθεί'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' και πολύ νωρίτερα, από τους κατοίκους της, αυτούς που βρήκαν οι Ισπανοί Κονκισταδόρες όταν αποβιβάστηκαν εκεί. Από εκείνους τους γνήσιους Κουβανούς δεν έμεινε ούτε ένας, αφού έπεσαν θύματα της υπερεργασίας που τους επιβλήθηκε στις φυτείες και των μεταδοτικών νοσημάτων στις οποίες ο οργανισμός τους δεν είχε καμία άμυνα.  
Γεγονότα
Επίσημη γλώσσα του κράτους είναι τα Ισπανικά.
Το νόμισμα της χώρας δεν θα το δείτε (είναι το κουβανέζικο πέσο που διαιρείται σε 100 σεντάβος), αφού όλες οι συναλλαγές των επισκεπτών γίνονται σε τουριστικά πέσος που έχουν την ίδια αξία με το δολλάριο ή σε αμερικάνικα δολλάρια και πιστωτικές κάρτες εκτός από Dinners, American Express.και Citibank. Το ρεύμα έχει τάση 110V, επομένως πρέπει να έχουμε μαζί μας μετατροπέα για τις φορητές ηλεκ. συσκευές
 
Πότε να πάτε
Το κλίμα είναι τροπικό. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, το καλοκαίρι (Μάιος-Οκτώβριος) είναι περίοδος βροχοπτώσεων και το χειμώνα (Νοέμβριος-Απρίλιος) περίοδος ξηρασίας. Η περίοδος των τυφώνων είναι από Ιούνιο έως Νοέμβριο και έχουν έξαρση κυρίως τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Oι μηνιαίες μέσες θερμοκρασίες έχουν: Iανουάριος / Φεβρουάριος 18-26ºC, Μάρτιος / Απρίλιος 21-31ºC, Ιούνιος / Ιούλιος 22-34ºC, Αύγουστος / Σεπτέμβριος / Οκτώβριος 22-31ºC και Νοέμβριος / Δεκέμβριος 18-27 ºC.
 
Ιστορία
Η περιοχή ανακαλύφθηκε από τον Χριστόφορο Κολόμβο το 1492 και αποικίθηκε κατά τους απόμενους αιώνες ως τμήμα της Ισπανικής Αποικιακής Αυτοκρατορίας. Στο τέλος του 19ου αιώνα μια σειρά από εξεγέρσεις, στις οποίες ενεπλάκησαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες έληξαν με την ανακύρηξη της ανεξαρτησίας της περιοχής το 1898. Μετά από πολιτικές περιπέτειες, το 1959, επικράτει η Κουβανικής Επαναστασης, όπου ο Φιντέλ Κάστρο επικεφαλής ανταρτών ανατρέπει την φιλοαμερικανική κυβέρνηση του Φουλχένσιο Μπατίστα. Το γεγονός αυτό θεωρείται σταθμός στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής, ενώ από το 1962 οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν οικονομικό και εμπορικό εμπάργκο κατά της Κούβας.
Η πρώτη απόπειρα του Φιντέλ Κάστρο να τον ανατρέψει έγινε το 1953, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Το 1956, ο Κάστρο έφτασε στην Κούβα και ξεκίνησε τον ανταρτοπόλεμο κατά του καθεστώτος Μπατίστα. Στο πλευρό του και ο νεαρός γιατρός από την Αργεντινή Ερνέστο Γκεβάρα, στον οποίο οι Κουβανοί έδωσαν αμέσως το παρατσούκλι 'Τσε', επειδή οι Αργεντινοί χρησιμοποιούν συχνά το che, όταν μιλούν.

Το 1959 ο Κάστρο, επικεφαλής περίπου 9.000 ανταρτών, μπήκε στην Αβάνα, οδηγώντας τον Φουλχένσιο Μπατίστα στην «έξοδο». Ο Φιντέλ Κάστρο έγινε η ηγετική φυσιογνωμία της Κούβας με υπαρχηγό τον αδελφό του Ραούλ και τρίτο στην ιεραρχία τον Ερνέστο Γκεβάρα.

Στις 17 Απριλίου 1961 περίπου 1.500 Κουβανοί εξόριστοι αποβιβάστηκαν στις νότιες ακτές της Κούβας στον Κόλπο των Χοίρων. Ήλπιζαν ότι θα γίνουν δεκτοί με ενθουσιασμό από τους κατοίκους του νησιού, στην προσπάθειά τους να ανατρέψουν τον Φιντέλ Κάστρο.

Αλλωστε, η εκτίμηση της CIA ήταν ότι η απόβαση στην Κούβα θα ήταν το πρώτο βήμα για το οριστικό τέλος του Φιντέλ.

Τα πράγματα δεν πήγαν σύμφωνα με τις προβλέψεις. Από τις μάχες σκοτώθηκαν 114 Κουβανοί εξόριστοι, ενώ οι υπόλοιποι 1.189 συνελήφθησαν και κάθησαν στο εδώλιο. Ορισμένοι καταδικάστηκαν σε θάνατο για εσχάτη προδοσία και εκτελέστηκαν.

Οι υπόλοιποι οδηγήθηκαν στη φυλακή, για να ακολουθήσουν μήνες διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ έως ότου αφεθούν τελικά ελεύθεροι να επιστρέψουν στις Ηνωμένες Πολίτειες. Η Κούβα έλαβε ως αντάλλαγμα 53 εκατ. δολάρια σε τρόφιμα και ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Την ίδια χρονιά η Κούβα έγινε κομμουνιστικό κράτος, εγκαινιάζοντας και επίσημα την περίοδο «συνύπαρξης»με την ΕΣΣΔ. Ένα χρόνο αργότερα, το 1962, ξέσπασε μία ακόμα κρίση με παγκόσμιες διαστάσεις.

Η Αβάνα συμφώνησε με τη Μόσχα να εγκαταστήσει πυρηνικούς πυραύλους σοβιετικής κατασκευής στο έδαφός της, προκαλώντας ένταση (και όχι μόνο) στις σχέσεις ΗΠΑ-ΕΣΣΔ. Τελικά, οι πύραυλοι αποσύρθηκαν αφού και η Ουάσινγκτον συμφώνησε να αποσύρει τους δικούς της πυρηνικούς πυραύλους από το έδαφος της Τουρκίας. Αυτό που δεν αποσύρθηκε ήταν το εμπάργκο της Ουάσινγκτον στην Κούβα.

Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και του Ανατολικού Μπλοκ, η οικονομία της Κούβας αντιμετώπισε μεγάλα προβλήματα. Στηρίχθηκε, όμως, από άλλες χώρες της περιοχής, αλλά και από την ΕΕ με αιχμή τον τουρισμό.

Παράλληλα, επιτράπηκε η εισαγωγή και εξαγωγή προϊόντων, η λειτουργία ζωνών ελεύθερου εμπορίου σε τουριστικές περιοχές. Ωστόσο, τα ανοίγματα αυτά περιορίστηκαν, αφού ο ίδιος ο Φιντέλ Κάστρο κατήγγειλε ότι στο νησί αρχίζουν να εμφανίζονται Κουβανοί με «κακές καπιταλιστικές ιδέες και συμπεριφορές»...

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 η Κούβα βρήκε νέους συμμάχους στο πρόσωπο του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες και της Βολιβίας Έβο Μοράλες. Ο Κάστρο στέλνει γιατρούς για τους φτωχούς της Βενεζουέλας και της Βολιβίας και οι πρόεδροι τον «διευκολύνουν» με αυτό που έχουν σε μεγάλη ποσότητα: πετρέλαιο και αέριο.

Επί δεκατίες ο Κάστρο είχε να λέει ότι παρακολούθησε από την τηλεόραση την ορκωμοσία δέκα Αμερικανών προέδρων. Ωστόσο, στις 26 Ιουλίου 2006 είπε με το γνωστό του χιούμορ: «Ας μην κουράζονται οι βόρειοι γείτονές μας. Δεν θα μείνω πρόεδρος μέχρι τα 100». Ο ίδιος αναφερόταν κυρίως στις αναρίθμητες απόπειρες δολοφονίας του από τους Αμερικανούς.

Τα λόγια του αποδείχθηκαν προφητικά. Λίγες μέρες αργότερα εισήχθη σε κλινική και η εξουσία πέρασε στα χέρια του αδελφού του, Ραούλ Κάστρο.

Τελικά, στις 20 Φεβρουαρίου 2008 ο Φιντέλ ανακοίνωσε και επίσημα την αποχώρησή του από την εξουσία.

 
Πολιτισμός
Η μουσική παράδοση της Κούβας είναι πολύ πλούσια και η πιο γνωστή πτυχή της κουλτούρας της. Το βασικό είδος αυτής της μουσικής είναι το σον, το οποίο αποτέλεσε τη βάση για άλλες μουσικές φόρμες όπως τη σάλσα, τη ρούμπα και το μάμπο, καθώς και το πιο αργό τσα-τσα-τσα. Η ρούμπα προέρχεται από την πρώιμη αφρο-κουβανική κουλτούρα. Το τρες είναι επίσης ρυθμός που επινοήθηκε στην Κούβα, αλλά πολλά παραδοσιακά κουβανέζικα μουσικά όργανα είναι αφρικανικής και/ή ταϊνο προέλευσης, όπως μαράκες, γκουίρο, μαρίμπα και διάφορα ξύλινα κρουστά περιλαμβανομένου του μαγιοουακάν. Η παραδοσιακή μουσική της Κούβας όλων των ειδών χαίρει μεγάλης εκτίμησης σε όλο τον κόσμο. Η κουβανέζικη κλασική μουσική, η οποία περιλαμβάνει μουσική με έντονες αφρικανικές και ευρωπαϊκές επιδράσεις, και έχει να παρουσιάσει τόσο συμφωνικά έργα όσο και μουσική για σόλο, έχει επίσης διεθνή απήχηση χάρη σε συνθέτες όπως τον Ερνέστο Λεκουόνα.

Η Κούβα αποτελεί πατρίδα σημαντικών προσωπικοτήτων στον χώρο, όπως η Σίλια Κορυς και η ανακυρηγμένη ως εθνική ηρωίδα Αλίσια Αλόνσο, ιδρύτρια και διευθύντρια του Εθνικού Μπαλέτου της Κούβας

 
Πως θα φτάσετε εκεί
Μεσω Ισπανιας , Γαλλιας η Ολλανδίας.
Το γραφείο μας οργανώνει το ταξίδι σύμφωνα με το αεροδρομιο αναχώρησης απο την Ελλάδα.
ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Υπάρχουν 3 ειδών ταξί. Αυτά που διαθέτουν κλιματισμό, τα πειρατικά χωρίς ταξίμετρο με κίτρινη άδεια που πρέπει να συμφωνήσετε την τιμή πριν επιβιβασθείτε, και τέλος τα ραδιοταξί Turistaxi (τηλ. 335539 η Cubanacan τηλ. 336312).
Η οδήγηση είναι σαν τη χώρα μας. Σας προτείνουμε, αν έχετε διεθνές ή Ευρωπαϊκό δίπλωμα, να νοικιάσετε αυτοκίνητο αλλά να οδηγείτε με πολλή προσοχή.

 
Περιπλανώμενοι
Υπάρχουν θέατρα, κινηματογράφοι, μπαρ, κλαμπ, καφετέριες, καμπαρέ, ντίσκο, αλλά και δεκάδες εστιατόρια ( El ALJIBE, ABANICO DE CRISTAL,κ.α) με ποιοτική τοπική και διεθνή κουζίνα.

Ρούμι, τεκίλα, καλούα, δερμάτινα, ξυλόγλυπτα και, φυσικά, καπνό και πούρα, είναι μερικά από τα πράγματα αναζητούν συνήθως οι επισκέπτες. Ασήμι, οψιδιανός με αρχαία θέματα και είδη λαϊκής τέχνης είναι εκλεκτά σουβενίρ. Μπορούμε επίσης να κάνουμε σύγχρονες αγορές στο Mall Perisur, το Zona Rosa, τo Polanco και άλλα καταστήματα.


Σημείωση: Προσπαθούμε να κρατήσουμε την ιστοσελίδα μας ενημερωμένη. Οι πληροφορίες προσφέρονται όπως είναι ("as is") και η εταιρεία δεν αναλαμβάνει ευθύνες για κάθε απώλεια πραγμάτων, βλάβες, παρεξηγήσεις και ταλαιπωρία μεμονωμένων ταξιδιωτών που μπορεί να προκύψει λόγο των πληροφοριών αυτών. Αν ταξιδεύετε μόνοι σας, θα πρέπει να επιβεβαιώνετε τις σημαντικές πληροφορίες όπως έκδοση βίζας, ασφάλεια και υγεία, τελωνεία και μεταφορές. DAYRISE Holidays αναλαμβάνει ευθύνες εκτέλεσης εκδρομών όπως ακριβώς αναφέρονται στα προγράμματά μας. Καθώς επίσης να σας ενημερώσει για όλα τα απαραίτητα έγγραφα, αλλά και να αναλάβει την έκδοσή των.© 2020 | Όροι Συμμετοχής
All Rights Reserved


 

MHTE 09.33.E.60.00.01448.0.1
Head Office:

4, Venizelou str
Thessaloniki, 54624

Phone

+30 2310 222413

Email
sales@dayrise.gr
Corfu Branch Office:

1, Agias Sofias str
Corfu, 49 100

Phone

+30 2661401851

Email
vs@dayrise.gr
Let's socialize


Εξυπηρέτηση Πελατών
2310 222413
sales@dayrise.gr
Αρχική | Ξενοδοχεία | Πτήσεις | Ταξίδια | Last Minute | Επικοινωνία | Όροι Συμμετοχής